fredag 11 juli 2008

1985 Château Latour

Som den observante ser direkt, så handlar det inte om DEN Château Latour. Tyvärr.

Min far har en hel del flaskor från 70-, och 80-talet liggande i sina gömmor. Inga dyrgripar, men ändock en del spännande viner. De flesta vinerna har nog passerat zenit för ett tag sedan och har inte fått den "kärlek" de skulle behöva. När jag häromdagen gick igenom förrådet hittade jag denna och föreslog att vi skulle korka upp den. Hade naturligtvis lite svårt att hitta slottet på google, man dränks i träffar på premier cru Latour. Tills slut hittar jag det dock. Slottet heter numera Latour-Laguens och gör som synes på bilden vin klassificerat som Bordeaux Supérieur. Av hemsidan framgår att slottet numera är uppköpt av en kinesiskt företag. Hittar tyvärr inte info om druvsammansättning.När jag korkar upp vinet har jag inga höga förväntingar. Korken ser verkligen inte välmående ut.

Väl i glaset höjs dock förhoppningarna något. Det bjuds på ett tegelfärgat vin, utan större mängd fällning. Doftar initialt av källare, men detta försvinner efter lite luftning. Fruktigheten är förvånansvärt påtaglig, och man finner även lite chark, röd paprika, järn och en gnutta fat. I munnen är vinet inte särskilt fylligt, dock med oväntat mycket tanniner. Lite svarta vinbär och chark bjuds vi i alla fall på. Eftersmaken är lång med en charmerande syra. Efter cirka en timme i flaska märks det att vinet börjar tappa kraft. Det gör dock inget, för det här är inget man vill dricka mängder av. Inget egentligt höjdarvin, kanske mest kul på grund av namnet. Sen är det ju roligt att dricka lite äldre viner.

Efter det korkar vi upp en flaska 2003 Kevin Constantia. En shiraz från Sydafrika. Inte heller det särskilt mycket att hänga i julgranen. Oväntat tunt. Lite fat, rök, bär, choklad och shirazig pepprighet. Ganska trist historia.

Till deserten dricker vi Château d'Orignac och på baksidan står det beskrivet som en vinlikör bestående av en blanding av cognac och vin gjort på Cabernet Sauvignon och Merlot. 18% alkohol. Blir inte helt klok på vad de gjort med druvorna, då vinet är bärnstensfärgat. Det är i alla fall sött med en tydlig cognacston och bjuder på russin, mandel och honung. Är inte särskilt förtjust i cognac, men vinet är ändå helt ok.

Sammanfattningsvis mer intressanta än goda viner idag.

Inga kommentarer: