fredag 6 november 2009

1997 Domaine des Perdrix Vosne-Romanée

Efter några veckors vinmässig relativ stiltje har jag nu äntligen avnjutit en Domaine des Perdrix Vosne-Romanée 1997 från en förvånansvärt solid flaska. Flaskan väger nog ensam ett kilo vilket faktiskt ger ett gott intryck, lite som känslan att stänga en Bentleydörr.

Initialt ur vinkällaren något svalt, men ur glaset kommer övertygande pinot-toner av röda bär och stallighet (enl sambo gödsel). Smakmässigt ett relativt slankt vin, tegelrött till färgen med snygga ben. Röda saftiga bär, lite som mammas blandsaft med röda och svarta vinbär samt lite jordgubb men med en lite överraskande spritighet.

Under kvällen utvecklas vinet ytterligare, och utgör för oss en minnesvärd vinupplevelse. Jag satte 91p på Cellartracker, men vill uppgradera den till åtminstonde 92. Grymt vin! Tur att det finns en till i källaren.

En anekdot från den gångna veckan kan jag bjuda på: Det har ju varit nyhetssläpp med en del intressanta viner, vilka provinsialläkaren från Småland naturligtvis glömde beställa till lanthandeln på måndagen. Således stor risk att gå lottlös. Döm om min förvåning när jag på Bolagets hemsida hittar en flaska La Spinetta och fyra Crozes i grannstaden, vilka samtliga skulle vara mer eller mindre slut i hela landet. Sätter mig således efter avslutad nattjour på morgonbussen till staden med järnvägsknut och sociala problem för att hänga på låset tillsammans med ett knappt tiotal av samhällets stöttepelare. Jag var den enda som väntade i porten, resten lurkade runt i grannportar och vid korvkiosken men alldeles tydligt påbörjades D-day 10.00...

Hur som helst får jag berättat för mig att flaskorna naturligtvis är beställda av andra och inte alls är till försäljning trots att de låg kvar på lagersaldot. Kul.

Lyckades få en vän i en större stad att köpa 2 fl Ridge Geyserville 2007 vilket blir min blygsamma skörd av nyheterna i november. Bättre lycka nästa gång får jag hoppas!

3 kommentarer:

Vård o Vin sa...

Trist att du inte fick tag i några flaskor. Dåligt oxå av bolaget att de inte sa att du kunde beställa. Enl deras lagersaldo borde det finnas åtminstone 150 flaskor Graillot kvar i landet och även om det sällan stämmer 100, så kan det mycket väl finnas en del kvar. På mitt bolag fanns det säker 15-20 flaskor kvar i torsdags. RIng till ditt bolag idag och beställ!

PS. Lät som en trevlig pava ni klämde. Vår blev en besvikelse, men det återkommer jag till...

Phylloxera sa...

Ur nyhetssläppet kan man bara beställa dag 1, och då endst en flaska. Dag 2-6 kan man inte beställa alls. Dag 7 och framåt kan man beställa fritt, men med den uppenbara risken att de viner man vill ha är slut. Graillot verkar de ha fyllt på med lite, men de är slut även i din stad.

Ser fram emot att läsa din sågning!

Vård o Vin sa...

Jaha, då har de ändrat för innan var det fritt fram dag två...

Såg att den var slutäven hos mig nu.