lördag 13 februari 2010

2005 Château Croizet-Bages


Årets helvetesvecka börjar lida mot sitt slut. Barnen sjuka, hostar så de kräks och får stanna hemma. M får av någon anledning pyelonefrit (njurbäckeninflammation/infektion) och däckas i feber, frossa och ryggvärk. Själv är man förkyld och lite ynkling. Passade dessutom på att dra tån i en träpall med en mindre avlöst flisa som följd. Bara att bita ihop och tycka lite synd om sig själv (för ingen annan lär göra det). Tur att man jobbar på röntgen så man i alla fall kan konfirmera att det faktiskt var nåt som gick att se.

Vin är inte direkt det första man är sugen på när man är förkyld, men eftersom livsandan sakta börja återkomma känns det ändå rätt att leta lite djupare i källaren idag. Valet faller på 2005 Croizet-Bages. En 5e Cru inte levt upp till sin klassificering på senare år. Inköptes för ganska exakt två år sedan i Danmark för 149 DKK (ca 200 SEK).

Vinet är gjort på 70% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot och 5% Cabernet Franc. Efter dekantering återfinns en måttligt med finkornig fällning i flaskan. Färgen har en begynnande mognad, med an sammetsröd touch. Vi möts en relativt stor doft av ceder, tobak och saltlakrits. Cabernet gör sig påmind med svarta vinbär. Lite stjälkigt, grönt följer också med. Längst bak tittar nåt som jag associerar med pälsdjur (typ marsvin) fram. En svårdefinierad doft, men pälsdjur alternativt torrfoder var det närmaste jag kom. Kanske lite åt våt ylle-hållet. Den hänger i alla fall med när vi smakar vinet, som i övrigt känns harmoniskt och medelfylligt. Relativt drickvänliga tanniner. Ok längd på eftersmaken.

Mina förväntingar på det här vinet var inte särskilt högt ställda. Inte ens för ett bra år som 2005. Har läst att Croizet-Bages' viner mognar snabbt och även det här känns på intet sätt som ett barnarov. Har två flaskor till och de lär inte bli sämre de närmaste åren, men samtidigt lär det aldrig bli någt stort vin. Vinet fick 86-88p när grappe testade 2005 Bordeaux:er och det tycker jag var ett ganska passande betyg. Tror även att det fick 86p av Parker. 149DKK kändes som ett ganska rimilgt pris, även om det inte är det jag skulle köpt nästa gång om jag haft pengar över...
Dag 2 har marsvinsburen försvunnit och det gröna istället blivit mer framträdande, likaså de svarta vinbären. Tanninerna gör sig betydligt mer påminda när vinet njuts utan mat. Vinet känns trots allt rätt ungt och det får nog gå två år minst innan nästa flaska korkas upp.

PS. Så här såg det ut vid mina föräldrars hus en mil norr om Cannes för några dagar sedan. De har dessutom inget vatten eftersom det verkar vara en läcka någonstans. Senaste vattenräkningen var på 13 00€, vilket skulle motsvara 25 000 liter/dag. Kul att försöka reda ut nåt sånt i ett främmande land, som dessutom är hur insnöade som helst även när det gäller byråkrati. Pula med det samtidigt som man sitter i ett dåligt isolerat hus, avundas de inte...

Inga kommentarer: