lördag 15 november 2008

2002 Poole's Rock


Dagens eloge går till grabbarna (får man kalla er det?) i Billigt Vin för deras inlägg om Systemts "reaviner". På så vis lyckades jag få tag i Sveriges sista flaska av 2002 Poole's Rock. En australiensare som en gång kostat 193:-, men nu var nere i moderata 125:-. En ganska hygglig sänkning...


Vinet är gjort på 100% Shiraz, från Hunter's Valley. Vinet är mörkrött med tegel. Av hemsidan framgår att vinet legat 18 månader på franska ekfat, nya eller gamla framgår ej. Men vinets doft är hur som helst präglat av en ordentlig ekkaraktär med en lätt dragning åt smörkola. Doften är stor med mängder av mörka bär och en hel del lakrits. Tjuvtittar lite på systemets beskrivning och de har även funnit gummi, vilket jag inte alls lyckas identifiera. I munnen är vinet påtagligt syrligt, men utan att syran tar överhanden och det framgår på hemsidan att vinet har ett pH på 3.43. Har ingen aning hur detta förhåller sig till andra viner, men syran är markant. Även i munnen gör eken sig påmind med vanilj utblandat i de mörka bären. Tanninerna gör sig fortfarande påminda, men på ett sätt som ändå gör det njutbart även utan mat. Eftersmaken är intressant. Den är lång, vilket ofta är lika med ett vin i lite högre prisklaass än hundralappen, men med en körsbärssyra som nästan övergår i ett slags sälta. Mycket underligt, men även riktigt trevligt.


M var sugen på en riktigt god australiensisk Shiraz och hon var mer än nöjd med Poole's Rock. Snäppet bättre än hyggliga australiensare och sydafrikaner i 100-120 kronorsklassen. Hade gärna haft någon flaska till att hålla på nåt år. Tack än en gång Trisse och Esping för tipset!

4 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

V&V Tack för elogen. Visst går det bra att kalla oss grabbar. Låter faktiskt lite trevligare än det betydligt vanligare tillmälet "Gubbe".Kul att vinet smakade. I fortsättningen ska jag komma ihåg att beställa innan inlägget publicerats.

Vård o Vin sa...

:) Ja, det kanske är vist...

Jörgen Andersson sa...

V&V! Jag instämmer helt i Espings kommentar - hellre "grabb" än "gubbe", och visst är den här vinbloggosfären ett mysigt grabbigt tillhåll för såna som oss! Kul du uppskattar våra djupdykningar i Bolagets restlager

Vård o Vin sa...

Ja, man har nästan en ny liten familj här ute. :)