lördag 13 december 2008

2001 Tahbilk Shiraz


Börjar nu så smått åter "känna livet i mig", för att citera Madicken. S2's vattkoppor har inte bara varit cirka 15-20 gånger fler än S1 de har även gett en minst sagt störd nattsömn. Och hur förklarar man för någon som knappt är två att du får inte klia, det kan ge dig ärr? Stackaren ser ut som en tonåring med riktigt tråkig acne. Men i natt vekar det ha lugnat ner sig och jag har till och med fått sova en halvtimme längre än vanligt! :)


Har ju förvarnat om att helgen skulle bjuda på ytterligare en Tahbilk. Min far är barndomsvän med den svenska importören. De har visst varit nere på plats för att njuta vinet och berättade om den familjära stämningen och hur man blev bjuden hjälpa till att laga maten och sedan sitta ner och äta som en stor familj. Dagens Tahbilk ligger i beställningssortimentet och kostar 120:-, vilket i mina värld är ett inbjudande pris på ett vin som har några år på nacken. Annnars känns det som om det mest är riojor och något enstaka dessertvin som går att hitta i den prisklassen med någon ålder att tala om.


Färgen är inbjudande tegelröd och utan fällning att tala om. Stoppar man ner näsan i glaset bjuds man på en hel del fat och ett helt batteri av mogna bär och frukter. Vi noterar björnbär, plommon och övermogna jordgubbar. Utan att för den sakens skull komma i närheten av syltburken. Vi finner även toner av läder och mynta. S1 får stoppa ner näsan och tycker att det luktar blommor, och kanske finns det en diskret blommighet. S2 tycker det luktar fis ;) I munnen hittar vi ett medelfylligt vin med dofter som på ett föredömligt sätt går igen i smaken. Tanninerna känns väl integrerade och inte särskilt sträva och syran harmonisk. Vi har båda svårt att tycka att vinet är helt druvtypiskt, men det kan nog till stor del bero på att vi inte är vana att dricka Shiraz med några år på nacken.


Det känns som om det var dags att hitta ett bra vin nu efter flera flaskor som inte riktigt nått ända fram...och det tycker jag vi lyckas med denna gången. Äntligen! Jag tyckte det här vinet var riktigt gott och tydligen är det så att vinet helst ska ha några år på nacken för att mina sinnen ska gå igång på alla cylindrar. Vågar man redan nu kora årets fynd?


PS. Rhônarna har också provat vinet.

10 kommentarer:

Rhônarna-Micke sa...

Just det, den här hade vi nästan glömt. Visst är den ganska så trevlig?
Vi köpte aldrig några fler när det begav sig men det är nästan så att det är läge nu!

Tack för påminnelsen :-)

Ingvar Johansson sa...

Det här låter riktigt gott, något att skriva upp den den allt längre listan över sådant som ska provas. Det är verkligen inte lätt att hitta flaskor med några år på nacken men ibland dyker det upp.

Vård o Vin sa...

Micke! Riktigt trevligt skulle jag vilja säga. Tycker klart att det är läge att lägga sig till med några fler. Skulle gärna ha detta som husvin :) Tack själv för inspirationen!

Esping! Den där listan med viner som man borde eller ska prova tycks aldrig bli kortare...men den här 7-åringen hör definitivt dit om du frågar mig.

Ingvar Johansson sa...

Apropå viner med några år på nacken. Jag är nyss hemkommen efter en tur till Helsingör och julmarknaden där. Utöver att åka antikt pariserhjul, äta smörrebröd, dricka julöl och titta på danskar som åker skridskor på plastisbana så kunde ma handla vin. På en söndag. Hittade en märklig antikaffär som hade en liten hörna för vin. Butiksinnehavaren importerade en blandad kompott med huvudsakligt fokus på Portugal. Det fanns även viner från Gigondas, en bourgogne, några från bordeaux, och något från Alsace och Bandol. De flesta från sent 90-tal och oftast till priser under en dansk hundring (som ju tyvärr kostar 140 SKR). Jag köpte inget idag men tänker nog återvända för att sluddra lite med butiksinnehavaren och se om det kan vara något att satsa på.

Vård o Vin sa...

Låter klart intressant! men man undrar ju lite om vinerna fortfarande håller om de kostar under hundralappen... bedrövligt flrresten att danska kronan nu står i 1,40 :(

Läste förresten att det öppnat en ny skattkammare i Köpenhamn. SKulle vara kul att få tag sig dit...

Vin! sa...

Jag provade den också på Spendrups sortimentsprovning, men var tyvärr inte så impad. Kanske p g a att jag tycker deras marsanne är så strålande personlig och bra.
http://desbonsvins.bloggsida.se/diverse/ett-litet-karleksbarn

Vård o Vin sa...

Ja, den är riktigt trevlig. Har också en liten notis om 2005:an. Den är med i boken 1001 wines you must drink before you die :)

Anonym sa...

Hej Esping !
Kan du skriva ut adressen till din affär i Helsingör. Det räcker i och för sig med en vägbeskrivning från Sundsbussarna.

Ingvar Johansson sa...

Anonym! Affären ligger precis innan Axelstorv från båttarna räknat, vid Axelstorvs "högra hörn", kommer tyvärr inte ihåg adressen. Rundar du hörnet kommer du fram till Det lille tehus och där HJ Hansen/Excel wine låg tidigare. Man skulle också kunna säga mittemot gästgivaren (som f ö har julöl från Nörrebro bryghus på fat). Jag tror du hittar.

VoV ! Jag är också lite skeptisk men beredd att prova. Ett litet snack med innehavaren kan nog räta ut något frågetecken. Där fanss f ö rätt mycket Vintage Port också.

Anonym sa...

Esping, jag hittar, tackar för infon. Har tidigare varit mycket i H-ör men med dagens valuta kurs? Jag köpte L. Bages 1962 i H-ör för 5 år sedan för ca 400 sv kronor och den var riktigt bra, det var då det.