tisdag 16 december 2008

Lagra julmust?

Jaha, då har man upplevt sitt första jordskalv. Har i och för sig genomlevt ett skalv när jag var på Sumatra2000 som var så kraftigt att det hamnade på New York Times' förstasida, men det märkte jag inte ens. Jag var halvvaken idag när det började skaka och min första tanke var att källaren höll på att rasa in. Får kanske se det som ett friskhetstecken att jag inte direkt tänkte på mina vinflaskor :) M vaknade av skalvet och trodde att jag låg och krampade. Har snabbkollat huset utan synliga skador. Trodde aldrig att jag skulle få uppleva det...

Tänkte kolla om ni läsare har några bra tips på vin till julbordet? Ska ha M's släkt här och ingen av de är sådär jätteförtjust i öl och snaps utan dricker hellre vin...

Någon förresten som provat att lagra julmust? Läste i en tidning att det skulle vinna en hel del på ett år eller två i källaren. Hade ambitionen att prova en gång och la undan några flaskor, men blev hade inte disciplin nog att vänta :)

6 kommentarer:

Anonym sa...

LOL. Precis vad mitt sensate inlägg handlade om.:)
http://desbonsvins.bloggsida.se/

Julmust har jag lagrat ofrivilligt. Håller den verkligen hur länge som helst? Jag brukar slänga i lite av den gamla när jag bakar mörkt bröd.

Vård o Vin sa...

:) skönt sammanträffande!

Vet inte om julmust håller hur länge som helst, men det skulle visst vinna på ett år eller två i källaren...

Björn sa...

Kul idé med vin till julbordet även om jag själv kanske hellre väljer det mer traditionella.

Till gravlaxen tar man med fördel en lite bättre tysk riesling, och jag vet av egen erfarenhet att det även funkar till kallrökt lax. Måste funka till rökt ål också. Würzburger Stein Riesling Kabinett 2007 är tillräckligt bra och inte för dyr.

Be mig inte om vintips till sillen för där kammar vi noll tror jag.

Till Janssons frestelse dricker jag gärna en riktigt rökig whisky, gärna med extra mycket vattenspädning för bättre balans så att whiskyn inte "dödar" maten.

Till köttbullarna och skinkan kan jag tänka mig att det funkar med ett vin med lite lingon och körsbär i som man kan hitta i t.ex. Chianti. Men jag funderar lite över om inte även en Amarone skulle funka mot kryddorna.

Efteråt är det självklart med Portvin till chokladkonfekten. Om man ska hålla sig på en vettig prisnivå så väljer jag nog Fonseca Guimaraens Vintage 1988 för 299 kr. En lite mognare Port för ett vettigt pris. Visst finns det bättre äldre portviner, men de kostar mer än det dubbla.

Vård o Vin sa...

Bjlrn! Tackar för idéerna. Spännande med Whiskey till julbordet! Det blir ingen Jansson vid det här julbordet dock, så vi för väl löra den efteråt ;) Inser att det blir svårt att hitta nåt till sillen, så några öl får nog allt dukas fram.

Tänkte faktiskt göra ostkaka till efterrätt, har hittat ett rätt bra recept som jag gärna delar av mig med om någon vill.

Ingvar Johansson sa...

Det blir nog inte lätt att hitta ett vin som funkar rakt över. En del lär ju dricka sauternes till lutfisken, Kronstam brukar tala om gewurztraminer till sillen. Jag skulle kunna tänka mig en bra nero d'avola till det småvarma. Fast jag skulle nog ändå satsa på julölen, det finns ju så mycket att välja på. Även den som vanligtvis inte gillar öl brukar kunna uppskatta en lite rundare julöl med viss sötma och inte alltför markerad beska.

Vård o Vin sa...

Skulle man bara ha ett vin som passade till allt hade det nog fått smaka bra underligt. Var själv inne lite på gewurztraminer, men får väl skaffa en flaska riesling också verkar det som...

vi får se vad det blir. Får nog blande vin och öl.