söndag 17 januari 2010

Efter föregående inlägg känns det närmast fånigt att vinblogga, men man får tacka högre makter att det gick väl. Och varför inte hedra dessa med vin?

Den gångna helgen avnjöts porterälgstek (kan det verkligen heta så?) med kantarellsås och hasselbackspotatis. Underbart! Min lott var att bidra med vin, och tog med SB:s standardbrunello Col d´Orcia 2004 vilken visade sig vara en tämligen slank och tanninrik upplevelse som inte åtnjöt några stående ovationer (87). Möjligen delvis beroende på undermånliga vinglas av V-utseende med grovt glas, effektivt utvädrandes doftupplevelserna. Det fick två timmar på karaff innan servering, kanske för lite? Hur som helst tror jag inte att några direkta underverk kan ske med varken tid eller luft. Flaska två var en Allesverloren Tinta Barocca 2007 (89) som fyllde upp kostymen bättre. Till dessert serverades ostkaka och en Chateau Dereszla 5 putt 2004 (90) som spelade väl ihop med ostkakan.

I övrigt har jag köpt på mig två lådor av den i bloggosfären omtalade Produttori del Barbaresco 2006 från Philipson Wine, vilket får betraktas vara årets kap, trots den tidiga timman. (91)

I julhelgen bjöds på en mogen Bordeaux: Ch. Calon-Ségur 1990 som erbjöd allt man kan förvänta sig av en sådan! (93)

Jag har också lärt mig uppskatta det oerhört söta, russin/knäckkoncentratet Don PX från Toro Albalá som finns på SB. Fungerar som substitut till glassens kolasås om den skulle vara slut. Nöj dig med några centiliter, mättnaden kommer snabbt...

I övrigt väntar dryga året med halvflaskor i vårt hushåll, så guldklimparna får vila ett tag till...

2 kommentarer:

Vård o Vin sa...

"I övrigt väntar dryga året med halvflaskor i vårt hushåll, så guldklimparna får vila ett tag till... "

Ska man tolka det som att ni fortsätter att leva ett liv i synd och ytterligare en bastard på G?? Stort grattis i så fall!

Phylloxera sa...

Japp, hämningslös synd! Tack förresten! :) Sjukt tidigt än, men en viss rondör kan skönjas redan nu, på moder såväl som fader...