måndag 20 december 2010

Nygårda julmust x 2

Vi ger oss på att prova nästa omgång julmust. Denna gång är det Nygårda julmust som hamnar under lupp. Spendrups julmust alltså. Bäst-före 12 februari 2010 utmanar 12 december 2011. Återigen nästan två år mellan tappningsdatum alltså, och även denna gång är det lätt att hitta den äldre av de två. I den yngre flaskan stiger mer klassiska dofter, blandat med lite fjärt. Den utgångna flaska bjuder på en oerhört tydlig ton av smörkola och knäck. Något rundare i smak, med lite lägre syra. När vi provade Krönleins julmust gick den yngre flaskan klart hem med första priset, men så blev det inte här. Kanske över zenit, men trots att bäst-före-datumet alltså är passerat så tilltalade den äldre flaskan oss mer. Tror att man med fördel kan köpa på sig ett gäng och spara till nästa år. Då tror jag det är perfekt! Någon som provat den ekfatslagrade varianten?

Fick i fredags ynnesten att gå ut utan barn i Malmö. Vi hamnar på Dal Cuore, en spansk-italiensk restaurang runt David Hallstorg. God mat, men lite enkla tapas blandat med mer traditionella sydeuropeiska maträtter. Fördjupar mig inte mer i detta ställe, men ger det tummen upp. Vi passar även på att konstatera att vi i år helt glömt bort Italien och framför allt Chianti. Oh, så gott!

Utbudet av halvflaskor på vårt system är uselt. Så litet att jag nu funderar på att prova igenom de flaskor som i alla fall andas lite kvalitet. En halvflaska som definitivt inte andades kvalitet var 2008 Flat Roof Manor. Sydafrikanskt rö'tjut. "Cat got your tongue" står det på etiketten...och någon tunga vete katten om någon tog, men bedövade den duktigt med ett surt och snipigt vin gjorde de i alla fall. 2/3 åkte ut i vasken.

3 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Härligt som jag väntat på detta inlägg, har också en nygårda ståendes i källaren i väntan på en vetenskaplig jämförelse.

Har också varit och botaniserat i halvträsket, ingen rolig syn men båda Castellona är ju trevliga även om de kostar som en bra hela..

Ska bli spännande att se vad du hittar.

mvh David

Vård o Vin sa...

Ja, det var lite förvånande att vi faktiskt tyckte att den äldre flaskan var bättre. Ska bli spännande att se vad du tycker...

Det tog ett tag innan poleten trillade ner... Castellona gav inga träffar på systemets hemsida. :) Men, visst de är trevliga...men sen är det inte mycket mer. Några enklare amarone och sen är det slut. Vet inte om det går att beställa enstaka halvflaskor i BS, där är jag helt grön.

Vård o Vin sa...

Det var förresten oväntat svårt att hitta Nygårda på flaska. Inte på vårt lokala ICA, inte ICA Maxi, inte City Gross... Det fick bli Coop.