måndag 29 november 2010

Three Hearts julmust x 2


Har ju tidigare funderat kring det här med att lagra julmust. Har några olika märken liggande i källaren för framtida jämförelser och nu när vinupplevelserna tyvärr lyser med sin frånvaro på grund av jourer och så, så passar vi på att jämför Three Heart julmust med bäst-före datum 10408 med 120512. Det borde alltså skilja ungefär två år mellan tappningarna. Det är Krönleins bryggeri som brygger (?) musten och enligt deras hemsida blev julmusten bäst-i-test vid Tastelines provning 2008. Vi provar de halvblint:

Flaska 1 bjuder på en tydlig doftt av kola, knäck och malt. Smaken känns rundare än vanlig julmust med tydliga drag av kola, men även tydliga associationer till mörk, maltig öl. Vi är båda rörande överens om att detta måste handla om det äldre flaskan.

Flaska 2 känns mycket mer "musttypisk" och doftar framför allt mer. Kolan och knäcken har ersatts av en doft som mer går åt brännt socker. Generellt känns både doft och smak fräschar, med touch av citrus. Definitivt den yngre flaskan.

Kul test. Skillnaden var definitivt större än förväntat. Tyckte ändå att flaska 2 drog det längsta strået, men ni som är förtjusta i malt och mörk öl kanske borde prova på att låta några flaskor ligga till nästa eller näst-nästa jul. Även om bäst-före var passerat så flaska 1 på intet sätt dålig.

2 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Åh, underbart! Mera lagring och testande :) Intressant att nästan alla drycker (och en del mat) faktiskt går att lagra. En skön jämnvikt mot konsumtionsammhällets express konsumerande. Nog för att detta också ska konsumeras men ändå..

Tack för en inblick..

Vård o Vin sa...

Hade en kompis vars far brukade köpa små, hela ostar som han sedan lagrade i kylskpåt något eller några år. Vet inte hur det smakade, men det ska enl kompis ha varit lyckat...