söndag 29 maj 2011
9 dagar i Frankrike, varav halva tiden i stora släktens sällskap. Alltid kul att botanisera i det vinställ i källaren som "ärvdes" vid köpet. Man vet aldrig vad man ska hitta. Har tidigare konstaterat att det bland annat finns en Black Tower från 1985. Mailade faktiskt den svenska importören, Tegnér Hermansson, för att se om de hade något intresse av att flaskan. Fick inget svar...


I år provade vi i alla fall:


1997 Maître d'Estournel. Vet inte riktigt vad det här vinet har för koppling till Cos d'Estournel, men elefanten på etiketten skvallrar om att det i alla fall borde finnas någon. Vit Bordeaux hör hur som helst inte till vanligheterna hos oss. Vinet har alltså lagrats under okända förhållanden, men nivån ser i alla fall lovande ut.


Vinet har en gyllene färg som skvallrar om dess ålder. Doften är förvånansvärt stor och domineras initialt av våt ylle. Efter ett tag dyker det upp mogna äpplen, kalk och mineral. Smaken lever tyvärr inte riktigt upp till doften. Framför allt mineral och riktigt frisk syra. Helt ok, men mer en kul raritet än en stor vinupplevelse.


M är ju gravid (typ 5 veckor kvar bara) och det blev inte så mycket annat vin. Fick i alla fall chansen att smaka Schweizisk Merlot för första gången. Ska ta reda på vad det var, men det var faktiskt riktigt gott! Tänkte fira min "löneförhöjning" med en flaska Hermitage från 2004. Tyvärr var den dock korkad, men det fanns en inbjudande fruktighet bakom trikloranisolet som skvallrade om ett riktigt bra vin. Hade tänkt försöka ta med det tillbaka till Auchan för att se om man kunde returnera det. Glömde tyvärr flaskan när jag skulle dit och handla nästa gång och sen var vinet uthällt. Någon som provat lämna tillbakka vin i Frakrike? Bouchonné heter det visst korkskadat...

2 kommentarer:

Mansverk sa...

Hej!
Jag har lämnat tillbaka korkskadade flaskor på Monoprix o Carrefour Market - men man måste ha med sig kvitto och inte vänta för länge (av naturliga skäl). Förutom det så brukar det gå bra att göra det hos Cavister också - om man gör det inom kort tid.

Grattis till löneförhöjningen!

Vård o Vin sa...

Tack! ;)

...och tack för infon. Får jobba lite på mitt franska självförtoende och spara kvittot nästa gång.