fredag 23 december 2011

Rättsstaten Sverige

Läkartidningen.

Provar att blogga via iPhone-appen Blogger, så det kanske ser lite lustigt ut.

För er som inte läst ovanstående artikel eller DN:s ledare kan jag verkligen rekommendera att ni lägger några minuter av er tid till det. Ett helt bisarrt exempel på en inkompetent organisation från början till slut. Nästan 1000 dagar gick från att "barnläkaren" (som eg är narkosläkare) hämtas mitt i ronden av fyra poliser till att dom faller. 2 år och 9 månader av mediadrev och anklagelser som sedan mynnar ut i en rättsprocess där det framträder en bild av ett åtal som grundar sig på medicinska experter som uttalat sig om saker utanför sin expertis i kombination med någon slags personlig prestige hos åklagaren.

Tyvärr pågår det ett drev där man verkar vilja smutskasta läkare och samtidigt vården bantas. 500 personer ska t.ex. bort från SUS i Skåne och politikerna lovar att vårdtagarna inte ska få sämre vård. Ja, tjena! Med de förutsättningarna lär det här inte vara det sista exemplet på läkare som åtalas. Någon som har ett bra jobb att erbjuda utanför vårdsektorn?

Vin någon? Det har blivit lite av den varan här

2006 Capitel d'Roari var en liten besvikelse. Har gillat de tidigare årgångarna skarpt, men den här hade inte samma kraft. Bara drygt medelfylligt utan riktig stund i frukten. Runda tanniner, en del ek och lite tobak. Bör nog inte ligga mkt längre.

2007 allesverloren fine old vintage var däremot riktigt bra. Ingen eldighet. Bra tryck i frukten med rikligt med katrinplommon. En julfavorit!

Vet ni förresten hur man enkelt skulle kunna spara miljoner inom vården? Porta alla 80-talister! Skämt å sido, men om vi hade fått de mellan 20-29 att se akuten som något annat än vårdens McDonald's så hade mycket varit vunnet (sparat). Bilden visar de som hänvisats från akuten på "mitt" sjukhus till primärvården. 80-talist? Javisst!

5 kommentarer:

Red Scream sa...

Fruktansvärt att det kan gå till så i ett modernt samhälle. Får flashbacks till Döden är en man, Per Lindebergs granskning av DaCostafallet, som jag läste förra hösten.

Vård o Vin sa...

Visst är det vidrigt!

Låter som man får läsa boken om DaCosta. Har bara hört P3 dokumentären och det lät oxå jävligt märkligt.

Red Scream sa...

Gör det! En sådan där bok där du behöver gå ut och hugga ved efteråt (eller bränna ner någon nyhetsredaktion...).

Anonym sa...

Utifrån åklagarens perspektiv var det inte fel i att väcka åtal.

Vård o Vin sa...

Det är möjligt att det inte var fel att väcka åtal, men allt annat verkar ju helt vansinnigt och någonstans borde man kanske funderat i rimligheten i att driva det vidare. Om nu läkarens berättelse om hur hon blivit behandlad, hur man haft "experter" som uttalar sig inom områden som de inte har kännedom om, hur förhören skötts av folk som inte är utbildade eller förtrogna med vad de egentligen frågar om, hur man eg haft en orimligt hög dos tiopental som enda bevis stämmer så låter det helt sjukt.

Dosen tiopental som uppmättes är den högsta som någonsin registrerats i blod, i hela världen. Bara där tycker man att de borde fundera över rimligheten och korrektheten i sina värden.

Sen ska man inte glömma föräldrarna till det stackars barnet. De polisanmäler för att få till en obduktion och få svar på sina frågor om vad som hänt de sista tre veckorna...och verkar vara helt förbisedda hela rättegången och får inte svar på något