lördag 24 mars 2012

2005 Domaine de la Colline Chinon

Årets första bi, humla, nyckelpiga och myra. Gräslök och dragon har tittat upp och min citrusplanta verkar ha klarat vinter i år också. Ja, första veckan som pappaledig bjöd på riktig vår och en härlig försmak på hur lätt, glatt och underbart det kommer bli. Nja, nu överdrev jag kanske en smula. Ett barn på dagis mellan 9-14 och ett å skola mellan 8-13. Känns som jag inte gör annat än att hämta och lämna. Men mellan 9-13 är det lugnt och skönt (det är faktiskt de stora som är jobbiga)

Nog om det. Igår drack vi ett vin gjort på 100% Cabernet Franc, vilket verkligen inte hör till vanligheten här hemma. Domaine de la Colline har vi druckit en gång tidigare, blint hemma hos en kompis som ville se om vi klarade att pricka druvan. Köpte eg vinet för att "ge igen", men eftersom nämnda vän bor i Stockholm och vi inte ses så ofta så fick vinet stryka på foten tillsammans med en enkel sallad. Inköpt på bolaget för cirka 3 år sedan.

2005 Domaine de la Colline har spenderat några år i källaren, men känns ändå ung. Färgen är mörkröd och något transparent. Trots att vinet kommer direkt från källaren och är lite för kallt är doften relativt stor. Doften känns ren med syrliga bär, lite jordkällare, metall, pinjenötter och lite grönt. Lite svart vinbär, inga hallon. Ingen ek (vinet har spenderat 6 mån på ståltankar). I munnen bjuds vi på ett friskt, relativt slankt vin. Lite mineral blandat med lätt sträva tanniner. Syrligt, relativt kort slut.

Inget stort vin, men annorlunda (för oss) och gott. Glöm nu inte sommartid inatt. Printemps est arrivé!

3 kommentarer:

Gôut sa...

Vår och vin, liksom...

Vård o Vin sa...

Haha, ja jag får byta titel på bloggen

Vård o Vin sa...

Done! :)