lördag 7 april 2012

2001 Louis Jadot Beaune Premier Cru

Släppt 1:a november förra. Som någon skrev, lockpris på mogen Bourgogne från dålig årgång. Mitt första släpp som jag faktiskt köade till. Inte de flaskorna som rusning var störst till, men det tog ändå inte många minuter innan de var slut...

Bourgogne med lite mognad är inte direkt något som det vimlar av i vår källare och just Jadot:s -01:a har vi ytterligare en flaska kvar av.

Direkt från källaren och i glasen möts vi initialt av en ansenlig mängd källare. Källaren som följt med upp vädras dock bort efter en ganska kort stund och ersätts av syrlig pinotfrukt, främst jordgubbar och körsbär. Det hela trängs med en fin kryddighet och lätt touch av ek. Med ytterligare luft kommer sedan mer och mer toner av tobak. I munnen möts vi av en lätt vin med begynnande mognad med en ansenlig mängd syrliga bär och ganska sträva tanniner. Hygglig längd på det syrliga avslutet.

Sammanfattningsvis ett trevligt, syrligt vin som nog i slutändan fick en ganska rättvis prislapp. Inget stort vin, men väl så trevligt. En flaska till i källaren känns ganska lagom.

Inga kommentarer: