torsdag 19 april 2012

Koonunga Hill Cabernet/Shiraz 2004 vs 2010


04:an i fokus

Det här inlägget försvann av någon anledning, så följande rader är det som fastnade i minnet.

En av systembolagets trotjänare, den ena flaskan har fått spendera några år i källaren och den andra inköpt samma dag (aktuell årgång alltså). Bjöd våra grannar (som vill lära sig mer om vin) i förhoppning att de skulle få ett litet hum om vad som händer med ett vin när det får ligga lite. Det är lite svårt att hitta den exakta fördelningen mellan shiraz och cabernet, men 07:an innehöll 70% shiraz och 30% cabernet.

Redan för ögat är det tydligt vilket av vinerna som är det äldre. 04:an drar med lite god vilja åt begynnande tegel, medan 10:an är ilsket blålila. Även näsa och mun känner tydlig skillnad. Den yngre varianten bjuder på ung, frukt med tydliga toner av svarta vinbär. Något sträva och uttorkande tanniner. Den äldre brodern bjuder i stället på toner av bränt gummi, blandat med lite kola. Efter lite luftning dycker det även upp rejäla doser av kaffe. Båda vinerna har ett relativt kort slut.

Samtliga tycker att det äldre vinet går hem med segern och vinet hade utan problem överlevt sin 10-årsdag (dock utan att ha så mycket mer att vinna på att lagras ytterligare). Inte illa för ett vin som "inte vinner på lagring". Lite intressant är att det på baksidan av 04:an står att vinet vinner på ytterligare lagring, men det har man numera tagit bort. Utifrån doftprofilerna kan man ju även fundera på om fördelningen cabernet/shiraz har ändrats...


PS. Även Des Bons Vins upptäckte också att vinet vann på lagring (-01:an). Var tog Des Bons vägen förresten? 

6 kommentarer:

Gôut sa...

Kul jämförelse i all sin enkelhet. Även min erfarenhet säger att många viner runt hundringen lagras snyggt. Även de som främst verkar vara gjorda för tidig konsumtion. Det blir aldrig STORT, men gôut.

Svenssonsmakaren sa...

Bara att hålla med om lagring, finns goda möjligheter där. Roligt att du provat just denna, har en 06 som ligger och väntar. Kanske skulle göra ett liknande test inom kort.

Bra intro också för att visa på skillnader.

Vintankar sa...

En gång i tiden startade mitt intresse med att "lagra och se vad som hände" med just Koonunga Hill C/S och Periquita. Smakpaletten har nu förändrats så att det är ett tag sedan jag köpte dessa.
Av Koonunga Hill finns en 2003 och en 2005 i källaren. Jag känner inspirationen komma krypande att ställa dessa mot en färsk 2010.
Du satte ljuset på detta!

J-C

Vård o Vin sa...

Goût - stort blir det inte, men den dagen var det perfekt. På tal om lagringsdugliga viner runt hundringen, har ni provat nån lagrad Vila Santa? Röttorp haussade det ju alltid sjukt mkt och de (olagrade) varianterna jag provat har jag aldrig gillat.

David - jag vill minnas nån gammal diskussion om KH på halvflaska, har för mig att det var just -04. Inga sådana kvar?

J-C - härligt att kunna väcka Inspirationen :) Jag har nån -08 och ytterligare någon årgång i källaren. Vi får dra ihop en liten vertikal ;)

Kristian sa...

På Penfolds egen sida anger de att 2004:orna kan ligga ända till 2018, inga andra senare årgångar har lika lång lagringstid angiven : http://www.penfolds.com/~/media/Penfolds/Files/Wines/Koonunga_Hill/Shiraz_Cabernet/koonunga-hill-shiraz-cabernet-2004.ashx
Speciellt bra årgång kanske?

Vård o Vin sa...

Kristian du kollar noggrannare än jag gjorde. Kanske har du rätt, det borde ju även kunna finnas en del årgångsvariationer på ett bulkvin som detta.

Lite synd att de inte skriver ut fördelningen mellan shiraz och cabernet...