fredag 7 september 2012

2009 Soffocone di Vincigliata

Jag kommer snart till ovanstående vin. Måste bara citera Chefredaktören på Livets Goda Anders Enquist först. Det senaste numret kom nämligen idag (hakade på ett erbjudande från Vinunic om tre nummer för 99:-). I ledare ondgör sig Herr Enquist över en slovensk chardonnay som han nyligen fått serverad blint och som just vunnit en listning på systembolaget. Jag citerar:

"Den på systembolaget som gått igång på detta vin borde skämmas lite. Hur liksom? Nu väntar jag bara på att få läsa hyllningarna i diverse vinforum...

Ni alla människor på internet, vinbloggare och allt vad det nu är: Ni är så avundsjuka hatiska och bittra ibland. Att ni alltid måste döva er dåliga självkänsla med att tala om för oss andra hur värdelösa vi är (ofta anonymt, för särskilt rakryggade är ni ju inte). När min självkänsla är bräcklig (vilket inte beror på ovanstående klientel vill jag förtydliga) och jag tvivlar på mig själv så tar jag ett bra vin, lyssnar på helande musik, gosar med min hund, kysser min fru, kramar mina barn och producerar en tidning med Erik, då känner jag att så himla värdelös är jag väl inte när jag har allt det där underbara omkring mig."

Jag har aldrig gillat Herr Enquists ledare, det kan jag villigt erkänna. De jag läst känns ointressanta, osammanhängande, uppblåsta och (för att tala ren svenska) fruktansvärt skitnödiga. Dagens ledare känns inte annorlunda även om Herr Enquist slängt in en halv spalt om hur tugget gick på bygget han jobbade på som artonåring, som för att få honom att verka mer Svensson. Efter alla bittra inlägg om vinbloggare känns det som någon släppt en stor stenbumling i glashuset. Har lite svårt att förstå denna version. Är det rädlsan för att vinbloggarna ska sno läsare som ligger bakom? Det känns ju inte särskilt troligt att prenumeranter slutar för att istället läsa vinbloggar. Skulle snarare tro att man vinbloggarna kan hjälpa till och väcka intresset för vin så fler börjar prenumerera. Sen blir jag ju lite fundersam över anklagelsen om att det slovenska vinet snart ska hyllas i diverse vinforum. Enklare viner brukar väl snarast sågas vid fotknölarna på dylika forum och är det någon som man ska ge sig på när det gäller hyllningar av enklare viner är det väl (vinjournalist-)kollegorna på diverse dags- och veckotidningar...

Så, chefredaktör Anders Enquist, det är möjligt att du får vatten på din kvarn nu och ser ytterligare någon med hatiskt läggning, men då verkar vi ju vara två. Jag har inte dålig självkänsla (men i många sammanhang dåligt självförtroende) och jag kan absolut njuta av Livets Goda, men inte av dina ledare.
Vänligen
Gustav  Sundström,
internetanvändare, vinbloggare
PS. Nästa stycke i ledaren lyder
"Varför skriver så många chefredaktörer så ofta i sina ledare "världens bästa tidning, världens bästa jag, världens viktigaste..."Vem försöker de övertyga? "

Kan bara vara pulver kvar av det där glashuset nu...

PS 2. Jag får återkomma om vinet, det här förtjänade nog ett eget inlägg.   

3 kommentarer:

Gunnar sa...

Trycker på "gilla" knappen nu

Vård o Vin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vård o Vin sa...

:)