lördag 31 januari 2009

Kort om veckans skörd...

Tyvärr lite oinspirerade idag, så ni får ursäkta ett torftigt inlägg. Sambon slockande kl 22 och själv borde jag nog också krypa till kojs. Lite om en del av de viner som vi bekantat oss med under veckan. Har haft en ojämn vecka där jag bland annat hunnit starta min födelsedag med en natt på psykakuten (inga undersköterskor). Gick sedan ut på restaurang och åt och där vi till efterrätten åt:

770 Dulce Priorat - Ett spännande och gott rött sött vin. Packat med frukt, men framför allt tanniner. Så pass att det i eftersmaken nästan kändes som det gick från sött till torrt. Passade utmärkt till chokladdesserten. Ska man tro den här sidan så är det även Kosher ;) Så vitt jag kan läsa mig till så är det gjort på Syrah och Garnacha. Rhônarna har provat deras torra variant.

2003 Rioja Bordon Reserva. Ett vin med trevlig tegelnyans. Resten av vinet hade dock tyvärr inte mycket att erbjuda. Mycket fat. Dillen fanns där, men inte så markerad. Lite obalanserat med tunn syra och lite för veka tanniner. Tog ett halvt glas var, sedan korkade vi istället upp...

2005 MASI Campofiorin på halvflaska. Ska snart be om att bli sponsrad av MASI med tanke på senaste tiden inlägg. Markant mer syra jämfört med Riojan. Kryddigt med bra frukt. Fatigt och naturligtvis en del körsbär. Lite bränd ton. På baksidan står det att lagringspotentialen ska vara 10-15, vilket jag spontant ställer mig lite skeptisk till. Framför allt vad gäller halvflaskorna. Har en magnum någonstans i källaren och den ska nog få chansen att se om MASI håller vad de lovar. Ett ok vin som inte

Fick förresten en 2006 Domaine de la Mordorée Cuvée de la Reine des Bois i födelsedagspresent. Alltid vanskligt att veta när man ska knäcka en sådan flaska, men det lär inte bli på den här om 40-årskrisen.

4 kommentarer:

Björn sa...

Parker säger drick från 2010 och Wine Spectator tycker att RdB redan är i drickfönstret så inte behöver flaskan ligga i så många år.

Vård o Vin sa...

Nä, jag förstod av Finare Vinares inlägg att den var tillgänglig redan nu. Men, det verkar ju ändå som om den skulle må bra av att ligga ett litet tag till och jag är rätt förtjust i lite mognare tongångar. Vad ger Parker och WS för fönster egentligen, hur länge klarar den sig?

Sen vet manju aldrig när 40-årskrisen kommer, kanske tar ut den i förtid ;)

Björn sa...

De verkar vara hyggligt överens om att den bör klara sig i femton år till. Generellt sett förefaller 2006:orna i södra Rhône var v'ldigt trevliga såtillvida att håller hög kvalitet, inte är jättedyra (i jämförelse med de omgivande årgångarna 2005 och 2007) samt har ett tidigt och långt drickfönster. Man får köpa flera helt enkelt, för hittills har jag "bara" lagt undan Pure.

Vård o Vin sa...

Tackar för infon! Får nog ligga till jag är runt 40 då.

Ska se om jag inte kan få tag i några trevliga CdP att g(l)ömma i källaren när jag åker ner till Frankrike fram emot sommaren...