lördag 3 januari 2009

Tröttsamt

Förkylningen fortsätter. Tyvärr är nosen fortfarande lika igenkorkad, så det blir inga riktiga recensioner av helgens viner...det gick helt enkelt inte att analysera mer än de smaker som tungan uppfattar. Tänkte i alla ge en lite summering av vad vi drack och åt. Förrätt och huvudrätt hämtades från Allt om Vins senaste nummer. Efterrätten blev en klassiker, knäckig äppelpaj med hasselnötter. Nyår firades för övrigt in tillsammansmed Don, Milfen och respektive. Don och Milfen var de två som fick in mig på vinspåret

Till lite hummersnittar bjöd jag på en flaska N.V. Champagne de Pompadour som spendaret de två senaste åren i källaren. En mycket uppskattad Champagne som jag tror vunnit på att få ligga till sig lite. Trevlig mousse, var ungefär vad jag uppfattade.

Förrätten bestod av hemagjord ravioli med pilgrimsmusslor med tryffelskum och rostade pinjenötter på en bädd av babyspenat. Till detta drack vi en Österrikisk Riesling som fått ligga tre år. Mycket uppskattad av bordet och det talades om päronglass och bra syra. Syran är tyvärr det enda jag kan skriva under på.


Huvudrätten bestod av oxfilé inlindad i prosciutto och färska örter. Detta serverades med ett reductat på bland annat rödvin, kalvfond och färska rotfrukter. Detta i sällskap med risotto på shiitakesvamp. Till detta bjöd jag på en liten chansning i form av 1989 Viña Ardanza Reserva, en Rioja som visade upp en ordentlig fällning, men var fortfarande förvånansvärt vitalt och till och med bjöd på lite syra. Min vän Don placerar vinet i södra Rhône och blir ordentligt överraskad när vi täcker av flaskan. Vi provad också en 2003 Broilo som fått ligga till sig några år i Milfens källare. Tyvärr skulle vi nog ha druckit vinerna i omvänd ordning. Syran i Brolion blev väldigt dominant efter Riojan. Brolion var i alla fall oväntat sträv och de andra var besvikna över hur sluten den var. Tunnel?

Efterrätten blev alltså en klassiker vid det här laget, M's knäckig äppelpaj. Till detta bjöd jag på årets favoritvin, 2004 Tamellini Recioto di Soave. Här talas det om fruktexplosion av mango och passionsfrukt. Lite i dyraste laget får jag höra, men det uppskattades verkligen. Frågar "panelen" om de hittar melon och gräs som Henrik Unghert talar om i sitt nyhetsbrev. Med lite vilja finns det en touch honungsmelon och kanske även lite gräs, men inte direkt i frontlinjen....

Har nu varit nästäppt i två veckor och det börjar minst sagt bli lite drygt. Nu upplever jag även en dålig doft i näsan, vilket tyder på att jag kanske lyckats dra på mig en bihåleinflammation. Skulle stämma rätt bra med utvecklingen på förkylningen, med tjock gulgrön snuva typ tio dagar efter debut. Känner mig även "fylld" i huvudet vilket nog är bihålorna som spänner. Avvaktar dock antibiotika, mår rätt hyggligt (förutom lite huvudvärk och försvunnet luktsinne).

PS. Dagen inna drack vi en 2001 Tahbilk Shiraz, där grabbarna inte höll med mig om dess storhet. De fördrog i så fall Allesverloren. Drog även upp en 2001 Lat 42, som sällskapet placerar i Rhône(?). Intressant nog hade vinet (som dekanterats) stendött efter en dryg halvtimmes paus.

5 kommentarer:

Frankofilen sa...

Hur går det med snoret? ;-)

Vård o Vin sa...

Jo, tack! Snyter en tunnflytande gul sörja vars like jag aldrig sett tidigare. Enda rimliga diagnosen är bihåleinflammation. Har vaknat varje natt helt täppt, snustorr i munnen med spruckna läppar...så det ärliga svaret är väl att det går sådär. Men idag känns det faktiskt lite bättre, så jag håller mig från ab ett tag till.. :-/

Vård o Vin sa...

Det värsta är doften i näsan efter att man snutit sig. En svag blandning av Karlssons klister, dålig andedräkt och gammal vind.

Så, nu har jag nog lämnat alla smaskiga detaljer ;)

Garry sa...

Intressant med Brolion. Har själv en 2003:a liggande för lång lagring.

Vård o Vin sa...

Ja, det var lite förvånande. Nu är det ju inte mitt eget omdöme eftersom jag knappt kände något alls. Jag uppfattade dock både syra och tanniner som borgar för ytterligare lagring. Men om frukten pallar med det kan jag alltså inte bedöma.