fredag 6 februari 2009

2005 Ètim Old Vines


Ska kanske börja med att säga att jag varit så sugen på vin hela veckan att jag nog skulle tycka om just about any wine. Alla blogginlägg och dagdrömmar om veckans vinnyheter har onekligen triggat vinnerven. Tror inte heller att en vecka på psykakuten har minskat suget. Möjligen skulle det vara tvärtom, med alla alkisar och så, men jag har haft det extremt lugnt och då har en icke-oansenlig tid ägnats åt bloggsfären (en undersköterska för de som undrar).

Dagens vin släpptes också i måndags. Hade inte läst något om det, utan det blev ett spontaninköp. Vinet är gjort på 100% Grenache och kommer från den för mig tidigare okända regionen Montsant. Har nu lärt mig att det betydligt mer namnkunniga Priorat utgör en enklav i Montsant. Fick mitt första nummer av minskänken idag och där får vinet 14 poäng och omdömet prisvärt. Av Röttorp i Dagens Industri får vinet 3,6 och ett fönster på 10-14. I GP får det fyra fyrar. Grappe delar ut 16 poäng. Hittar inte årgången alls i Cellartracker.

Vinet har en trevlig mörkröd färg. Stoppar man ner näsan hittar man ett realtivt kryddigt vin med lite vaniljträig doft från de 10 månader vinet legat på fat. Det bjuds på mogna bär med bland annat björnbär, lite åt sylthållet. Lite bränd doft. På baksidan av flaskan talas det om lakrits och mineral, men hittar inte jag. I munnen bjuder vinet upp till dans med bra krydda, syra och frukt. Främst plommon, björnbär och körsbär. En del sträva tanniner och hygglig längd på den bäriga eftersmaken. Jag måste säga att jag uppskattar det här vinet, det blir dessutom bättre under kvällens gång och vinner alltså på att luftas. Det utvecklas säkert positivt pm det får ligga något år till, men jag undrar om det håller hela vägen till 2014. Hur som helst klart njutbart redan idag och jag ska försöka ta mig till bolaget imorgon och skaffa några fler...

7 kommentarer:

Kayaker sa...

För egen del har jag investerat i några flaskor av en annan grenache - Bosquet des Papes A la Gloire de mon Grand-Père 2005.

Mats L sa...

Hej!

Detta är ett systervin till Ètim Blanc, ett vitt vin som såldes i höstas. Det kommer från kooperativet Falset-Marçà. Se länk nedan.

http://www.falsetmarca.com/eng/frames.htm

Vård o Vin sa...

-Kayaker: Jag hade också spanat in den CdP:n, men tyvärr hade jag ingen möjlighet att ge mig ner och fixa. Får gratulera till att du fick tag i några! Hoppas de blir stora med tiden, Frankofilen var ju lite besviken...

-Mats L: välkommen hit! Igår hittade jag en vit variant i BS, men idag hittar jag det inte. Har du provat?

Kayaker sa...

Jag har provat en flaska och jag upplevde tydligen mer örter, peppar och södra Rhône än vad Frankofilen gjorde. Överlag så tyckte jag att den var ganska tillgänglig redan nu men den bör absolut bli bättre med lagring. Jag lägger undan två av flaskorna några år men siktar på att använda en till en grenacheprovning.

Jag kan inte låta bli att undra hur mycket den egna dagsformen och förväntningarna spelar in egentligen. Doftprovstricket med kaffe, kanel och kaffe+kanel går nog att överföra på mer än man tror...

Mats L sa...

Du kanske tänker på Ètim Blanc. Jag provade det för ett tag sedan, och gjorde inga noteringar. Det var fylligt, medelstor doft. Frisk smak med ingen eller liten fatkaraktär. Gott till grillad fisk, kyckling, ost. Till 64 kronor nedsatt pris är det ett kap, finns ikväll 9 flaskor kvar i Umeå. Det röda systevinet låter bra, skall prova det också.

Anonym sa...

Hej! Ville bara tipsa om ett jättegott rött vin som jag kom över när jag var i Napa Valley Kalifornien förra året. Det heter Midsummer Cellars Cabernet Sauvignon 2005 och har precis kommit in på systembolaget därav min glädje. Det är beställningsvara (75241) och ligger på 329 kr, men helt klart värt priset. Har fått flera fina utmärkelser i USA har jag sett. Tack för en trevlig blogg! Med vänlig hälsning malin

Vård o Vin sa...

smygreklam? Ligger lite utanför min budget gällande randomköp just nu...