lördag 14 februari 2009

2006 Moillard-Grivot Crozes-HermitageDen gångna veckan har bjudit på ännu en natt på psyket. Hade sista patienten 20:30, vilket faktiskt kändes helt absurt. Det innebär att jag sover på sjukhuset (och sover riktigt dåligt) hela natten och knappt tjänar några pengar alls. Nu ringde de från avdelningen några gånger, så lite pengar blir det...men annars känns det som en natts dålig sömn utan betalning. Aldrig får man vara nöjd ;) Nästa vecka ska jag vara på psykosavdelning bland de riktigt galna. Ska bli intresant, och samtidigt lite scary.

Dagens vin, systemets budgetC-H, har jag ett lite partiskt gott öga till. Dels har jag provat förra årgången och tyckte att det var riktigt trevlig...men framför allt har jag nu fem årgångar liggande i källaren och gärna ser att jag tycker om det. Laddat för en liten vertikal alltså. Har inga större förhoppningar om att vinet ska ha åldrats med någon större värdighet, men det är alltid kul och lärorikt att jämföra årgångar av samma vin.


Vinet har en trevlig röd färg med lite blårött i kanten. Doften bjuder initialt mest på bär, ganska mycket sådana med en ungdomlig fräschör. Efter ett tag är det som om någon är framme och släpper ner en påse Earl Grey-te i glaset, något som dock försvinner med tiden. Vinet bjuder även nosen på en hel del fat, lite stall och tidvis även en touch av nejlika. I munnen går frukten och faten igen, tillsammans med en harmonisk syra och lätt sträva tanniner. Jag finner även lakrits och dagens bubblare...julmust! Eftersmaken är hygglig, längre än förväntad.


Tycker precis som förra årgången att detta är ett riktigt trevligt vin. Med både nejlika och julmust passar den bra bland Systemets kryddiga & mustiga viner ;) När rhônarna provade 2004:an, hamnade vinet någonstans mellan Crozes-Hermitage och Côtes du Rhône, vilket tycker är en passande beskrivning. Det skulle vara kul att prova denna parallellt med Guigals Côtes du Rhône. Skulle tippa att vinet kan blir ännu mer intressant efter ett eller två år i källaren, så den där lilla vertikalen blir nog inte så dum trots allt. Ska bara hitta en bra tidpunkt och rätt sällskap...

2 kommentarer:

Rhônarna-Micke sa...

Ja, vår recension innehöll ju inte så mycket fakta men vi vill ändå minnas att vi tyckte det var trevligt.
Håller fullständigt med om att det är kul med vertikaler. Även om Moillard-Grivot i sig kanske inte besitter någon större lagringspotential så är det kul att se hur årgångarna skiljer sig åt och hur de har förändrats med tiden.

Vård o Vin sa...

Nä, det var ju inte direkt någon utslitande läsning, men ibland behövs det inte mer...och ibland orkar man inte skriva mer.

Lagringspotentialen är nog precis som du säger inte lysande, men det ska bli kul att se vilken årgång som faller folk på läppen. Får nog kika ordentligt i årgångstabellen innan. Något förslag på bra sådan på nätet förresten?