torsdag 19 mars 2009

Why bother

Ibland undrar jag varför manöverhuvudtaget ska bry sig. Man kan lika gärna skriva ut antibiotka till alla som ber om det.

Jag hade en kvinnlig patient igår, snygg och piffad i 40-45 års åldern (påtaligt opåverkad), som sedan 5-6 dagar hade drabbats av hög feber, hosta och ledvärk. Hennes son hade nyligen haft liknande besvär och hade fått antibiotika och ganska snabbt blivit bra efter det. Nu kom hon alltså och hade samma symptom som sonen, som blivit bra på antibiotika, och ville ha samma medicin. Hon tyckte att hostan kändes rosslig, men hostade inte upp något. När jag undersökte henne hittade jag inget avvikande, lungorna lät helt bra. Tog då en snabb sänka (CRP) som var klart förhöjd, men inte så hög att det gick att säga säkert att det inte rörde sig om influensan...för det var alltså min tolkning att det rörde sig om influensan. Bakteriellunginflammation smittar normalt sett inte om det inte rör sig om specialbakterier och i så fall hjälper inte vanlig antibiotika. Ofta hostar man dessutom upp fult slem. Jag visste dock att patienten var helt inställd på att få antibiotika så när jag berättade om min tolkning så föreslog jag att vi skulle göra en akut lungröntgen, eftersom man vid så långdragna besvär och så högt CRP troligtvis skulle se infiltrat. "Inte en chans!" var det svar jag fick då, det hade hon inte tid med. Jag stod dock på mig och sa att om inte hade tid idag var detinte värre än att hon kunde åka upp imorgon och att jag skulle ringa när jag fått svar... Dagen efter möter jag henne i korridoren. Då har hon fått en ny akuttid hos en annan doktor som skrivit ut antibiotika till henne eftersom det lät lite på lungorna. Mitt diktat var inte utskrivet och patienten sa naturlitgvis inget om vad jag hade sagt dagen innan. CRP:t hade sjunkit med 1/3, men tydligen lät det lite på lungorna den här gången.

Jag är fortfarande helt övertygad om att hon hade influensa. Med sjunkande CRP skulle hon säkerligen bli frisk inom de närmaste dygnen utan antibiotika. Nu blir tolkningen den att hon visst hade rätt som trodde att hon hade lunginflammation och blev bra på stört och de där okunniga jävla AT-läkarna som inte kan något.

Det är min fasta övertygelse att man ska vara restriktiv med antibiotika om man inte är absolut säker på sin sak och det inte är en potentiellt farlig sjukdom. På vårdcentralen har man dessutom alla chanser att följa upp patienten och sätta in antibiotika senare om man omvärderar sina fynd. Men ibland känns det inte som man har mycket för den hållningen, speciellt inte om patienterna vägrar lyssna på vad man säger till de. Patienterna känner visserligen sin egen kropp bäst, men om man har olika uppfattning om saker så hade i alla fall jag hellre valt att försöka objektifiera det hela (med exempelvis en lungröntgen), istället för att stoppa i mig medicin som både kan ge biverkningar och bidra till en ökad antibiotikaresistens. Suck! Ytterligare en anledning till att välja röntgen efter ATn.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är ett jätteproblem!! Patienter tror att dom kommer till en "speceriaffär" och kan beställa antibiotika. Mitt råd: Stå på dig!! Med klinisk undersökning och lab prover så avstå om du misstänker viros! En noggrann journalanteckning förståss. Sedan är det ju alltid så att man blir mer "tuff" och står på sig ju mer man jobbat....

Anonym sa...

Stå på dig!! Gör en noggrann undersökning, ta adekvata blodprover. Inga hållpunkter för bakteriell infektion -> ingen antibiotika!! Bra dock att informera patient att återkomma vid försämring och förståss: Bra journalanteckning. Många patienter har ju inställningen att läkarmottagningen numera är liktydig med "speceriaffär" där man beställer medicin.....

Vård o Vin sa...

Tackar för stödet! Ja, man får väl mer skinn på näsan efter ett tag :) (eller så väljer man röntgen ;) )

Men, det känns ofta precis som du skriver att folk tänker att de bara ska droppa förbi läkaren och beställa lite antibiotika...precis som en annan var förbi systemet idag och beställde två flaskor
http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=75299&Butik=0&SokStrangar=

Ingvar Johansson sa...

Jag tänker att det du pplevt idag bara är början. När det fria vårdvalet är genomfört så kommer det att mer eller mindre uttalat gå ut påbud om att ge kunden det kunden vill har. Annars finns ju risken att man väljer en annan vårdinrättning. Det är väldigt bra att patienten har inflytande men det är katastrofalt att dagtinga sin professionalitet.

Anonym sa...

Ett La Spinettavin jag inte testat. Ser fram emot recension...Kan annars rekommendera deras Bionzo. Lite ung kanske men grym frukt och inte så ekad.

Vård o Vin sa...

Den fick bra recensioner i senaste munskänken, det var så jag fick upp ögonen för den. Kostar ju inte skjortan så jag tänka att det kunde vara kul att få ta la Spinettaoskulden. :)

Vingrodan sa...

"varför bry sig?"

(grodflin)

Därför att det är en fråga om att var professionell, att ha en yrkesstolthet, att veta att man gör ett bra jobb och att vara tillfreds med sig själv. Och att ge patienten/kunden en bra service/produkt.

Och nu vet du vad du kan räkna med för kvalitet på diagnosen hos antibiotikakollegan.

Bilmekaniker som tejpar ihop det läckande avgasröret blir inte långlivade.

Vård o Vin sa...

-Vingrodan: visst har du rätt. Vissa dagar känns det dock som man är en serviceanläggning där man kommer in och lägger en beställning.

Vintresserad sa...

Hej Vård&Vin,
Jag är inte läkare, men väl patient :-) Har mellan 2004 och 2008 haft sammanlagt ca 20 övre luftvägsinfektioner (under en period ca 1 / månad). Har odlat och tagit snabbsänka många ggr under den perioden. Flertal av de gångerna har det suttit i länge (>7 dagar därför besök på vårdcentralen). En enda ggn har odlingen visat ngt! Jag har provat en stor mängd "huskurer" och hälskostpreparat. Mina enkla amatördoktorslutsatser:
1. Det är mkt sällan en virus-infektion övergår i bakterie

2. Vanlig luftvägsinfektion är inte kul det heller.

3. Det kanske vore bra om ngn forskade lite mer på hur luftvägsvirus verkligen beter sig, jag uppfattar att de flesta råd man får inte är så väldigt vetenskapligt underbyggda (men här är jag ute på djupt vatten... korrigera mig gärna!)

4. Jag håller med om att alla läkare borde vara mer restriktiva m antibiotika.

5. Det "enda som verkligen hjälper" är sömn och vila... och kanske en förstående hustru och en liten liten whiskey mot hostan!

Vänliga vinhälsningar -