tisdag 11 augusti 2009

Semestern avklarad

...och efter en veckas arbete är man redan lite småsjuk med ont i halsen. Det kan inte vara nyttigt att arbeta. Två av våra vänner har för övrigt klarat av svininfluensan. Mannen fick förhållandevis lindriga symptom, medan frun tydligen var helt däckad och mest låg och kräktes. Måste dock vara skönt att ha det avklarat.

Sista delen av semestern bjöd på en del viner, varav några var riktig trevliga bekantskaper:

2005 Château Bouscassé innebar en ny bekantskap. Har inte tidigare provat på denna legendar i bloggsverige. Har någon flaska i källaren, men inte vågat lyfta på korken ännu. Vi provade vinet blint i Stockholm och bjöds då på en inbjudande, om än något sluten, doft med massor röda bär, chark och ek. Tycker mig tyvärr även ana lite toner av grönt. Intressant och lovande tyckte vi i alla fall och famlade lite blint till vi tog en sipp. Tanninerna tillsammans med vetskapen om innehållet i Gylfens vinställ gör att Bouscassé känns givet. El Don gissar helt rätt, själv tyckte jag färgen var lite mer mogen och gissade 2004. Har provats av en flera olika bloggare.

1995 La Masua Första gången jag provar en riktigt mogen amarone. Med tanke på avsaknaden av träffar på google sannolikt inget av de stora domänerna alternativt uppköpt. Vinet bjöd på portvinslika toner med massvis av choklad. Även den provades blint. Jag gissade rätt på årtal, men var precis som Gylfen ute och cyklar på resten (rätt världsdel i alla fall) ;). Trycket i alkoholen för ett vin i den åldern borde kanske ha avslöjat vad det rörde sig om. Gott och kanske framför allt intressant. Vi missade nog peaken med några år, men det var ändå spännande att få en liten känsla för amarones utvecklingtoner.

2007 Les Launes Crozes-Hermitage uppskattades av sällskapet. Ungt, men redan riktigt gott! Charkig, pepprig rökighet blandat med unga röda bär gjorde detta till en riktig hit på matbordet. Gott och kommer bli ännu godare. Tanninerna var lite tunnare än förväntat, så möjligen sätter de gräns för lägringpotentialen. Såväl Goda Vinare som Billigt vin har provat.

PS. Under inläggets gång har även Rhônarna hunnit prova Les Launes.

Inga kommentarer: