måndag 8 februari 2010

Munskänkarnas druvkurs, Lektion 1

Så var det då dags att göra en mer standardiserad och formell djupdykning i vinets värld, i form av munskänkarnas druvkurs. Kursen är uppdelad i 8 lektioner där vi ska få översiktlig kunskap om vinodling och vinframställning, men även fördjupa oss i några av de populärare druvorna. Vi ska, som det står i läroplanen, ha goda kunskaper om 3 gröna druvor (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling) och 3 blåa (Cabernet sauvignon, Syrah/Shiraz och Pinot Noir). Vidare ska man ha översiktliga kunskaper om Chenin Blanc och Gewürtztraminer samt Gamay, Tempranillo, Nebbiolo och Sangioves. Förstår inte riktigt hur Gamay lyckats hamna i detta sällskapet, det hade känts mer motiverat med exemplevis Grenache eller Merlot. Kursen avslutas sedan med ett teoretiskt (skriftligt) prov och ett praktiskt (blindprovning).

Lektion 1 är mer som som en allmänt hållen översikt. Vi får lära oss hur man provar vin, samt lite om vinframställning och de olika druvornas typiska drag. Inte så mycket nytt, men det hade jag inte heller förväntat mig. Tror att jag skulle klara provningsdelen av provet ganska lätt redan nu, men det finns säkert en del att lära vad gäller odling och framställning. Vi får även prova 6 olika viner:

2008 Les Baronnes Sancerre. Gjort på Sauvignon Blanc alltså. Vi går efter munskänkarnas protokoll och då finner man vinet med en grön ton med dragning åt halm. Doften är frisk med de typsiak svarta vinbärsbladen och mineral. Inte särskilt mycket frukt. I munnen känns syran hög, med tydliga toner av svarta vinbär. Bra längd, men med en lite besk ton

2008 Dr Loosen Erdener Treppchen. Dags då för Riesling. Lika blekare, grön ton. Doften är inte heller lika stor som föregående vin. Finner i all fall söta päron, mineral och krydda. Syran känns ännu mer påtaglig, men med en viss sötma. Riktigt bra längd. En trevlig bekantskap. Bra matvin.

2008 Les Sétilles. Bourgogne och Chardonnay kliver in i bilden. Diskret doft, utan påtagligt mycket ek. I munnen är syran lägre än föregångarna med en viss beska. Lite vanilj och en touch smör. Hygglig längd. Sämst av de vita. 82p.

2007 Domaine mouton, Givry. Bourgogne och Pinot Noir. Som sig bör är färgen ganska tunn och med rubinröd färg. Doften är ung och relativt stor med lite rökig chark. Kryddigt. inte så mycket bär. riktigt bra doft. Munnen fylls av en hög syra och lena tanniner. Oväntat bärig smak. Lite ung kanske, men god. 86p.

2007 Domaine des Entrefaux, Crozes-Hermitage. Syrah alltså. Mörkt med blålila purpurton. Shyrah:ig doft med peppar och chark. Tobak, inte så mycket bär. Lite tjälkigt. Syrligt och (naturligtvis) strävare än föregångaren. Precis som på nyår kändes det som om det nog skulle må bra av att ligga lite. 85p.

2006 Alto Cabernet Sauvignon och Sydafrika. Tät, rubinröd färg med lätt dragning åt tegel. Doften skvallrar om fatlagring med vanilj. En diskret ton av svarta vinbär. En ursprungstypisk rökig och även de lite gröna (paprika-)toner som jag allt mer kommit att förknippa med just Sydafrika. 84p.

Lite väl översiktiligt kanske, men jag hoppas kunna fördjupa även inläggen lite när vi går från att vara översiktiliga till att lära oss om odling etc och smatidigt tittar på enskulda druvor. Ska hur som bli kul ändå att gå kursen, även om jag som sagt är lite osäker på hur mycket nytt det faktiskt blir. Även om Oz Clarke's Druvan bakom vinet står som grundlitteratur, rekommenderas man köpa Munskänkarnas Vinbok. Undrar dock om det verkligen är nödvändigt, har så mycket annan vinlitteratur att jag inte har lust att lägga mer just nu. Nu skulle i och för sig svaren på frågorna mer eller mindre vara hämtade från den boken, så man kanske borde ändå...

*
Helgen bjöd även den på lite vin. Lite svårbedömda på grund av nästäppa och förkylning, så vi skippar poängen...
2000 Bramoss Barbaresco Riserva. En gåva från my old man, köpt i Danmark. Som alltid med Nebbiolo (med någa år i horisontalläge) en trevlig tegelfärgad ton. Cede och choklad och en fläkt tigerbalsam. Hasselnötter och lakritsrot. Sammetslena tanniner och en syrlig (nästan lite kall) munkänsla. M tycker det känns lite väl tunnt, men det är inget som stör mig. Har nog inte mycket att vinna på ytterligare lagring.
2008 Viña Sutil Late Harvest. Chilensare gjord på Sauvignon Blanc. För 80:- var det helt klart en ritkigt trevlig bekantskap. Söt tropisk frukt med lite papaya och citrus. Syran väger upp sötman på ett bra sätt. Den korta eftersmaken skvallrar om att vinet inte hör till plånbokstömmarna. 85p

5 kommentarer:

Kayaker sa...

Munskänkarnas vinbok? Nja, då är nog den här ett antal snäpp bättre:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0951793667
Det är WSET som ger ut den, se här.

Syrah sa...

Visst är WEST:s bok bra och omfattande men inte så inspirerande. Det är få bilder, och har men en tröskel att läsa engelsk litteratur är Munskänkarnas vinbok (MV) bättre.

Ska man däremot läsa till 2-betyget tycker jag definitivt man ska ha WSET-boken. Om man redan har en massa annan litteratur kan MV kanske vara överflödig, men som första bok för den vinintresserade i Munskänkarna är den jättebra.

Jag har listat några böcker som jag tycker är bra, och håller även på med att sammanställa en lista på felaktigheter i MV på http://www.vinrankan.se

Vård o Vin sa...

Tackar för tipset Kayaker. Tanken var dock att jag skulle slippa köpa bok, inte köpa en som är ännu dyrare ;)

-Syrah: Välkommen hit och tack för tipset! Ska kolla in din lista...

Kayaker sa...

Munskänkarnas vinbok har innehållit en del faktafel, t.ex. när det gäller druvor. Är dessa åtgärdade? Att inte ange rätt ursprung för Syrah diskvalificerar vilken bok som helst.

Vård o Vin sa...

Jaså, är den fel ute där oxå? Inte Rhône då alltså...? Den verkar hur som helst vara slutsåld om man kollar på nätet, så jag lägger mina pengar på lite vin istället :)