söndag 30 januari 2011

Kort om 2004 Finca el Puig

Jaha, då var man 35. Inte längre så speciellt att fylla år, men när man väl har födelsedag på en lördag (och det dessutom dröjer 11 år till man fyller på en lördag nästa gång), så känns det lite surt att få inleda den som röntgenjour. Får väl i och för sig skylla mig själv som inte lagt mina schemaönskemål bättre. Nu var det tack och lov lugnaste jouren på mannaminne och jag fick lägga mig redan 01:30...måste varit handbollen som fick folk att hålla sig inne. Kände mig i alla fall hyggligt som en människa när det väl vankades kväll.

Efter diverse bortfall så slutar kvällen med en parmiddag hemma hos oss, med ungarna hos mina föräldrar. Inspirerade av Rhônarna får jag äntligen tillfälle att inhandla senaste årgången av Finca el Puig. Sora tummen upp sist och jag har varit sugen på att prova nya årgången ett tag nu. Kvällen blev inga anteckningar om vinet (vi hade helt enkelt för trevligt), men det var bara att konstatera att det är vinet kändes bra mycket yngre än vad 03:an gjorde för 1½ år sedan. Vi körde det genom aeratorn och i karaffen 3 timmar inna middagen, men det fortsatte att utveckals hela kvällen. Gott, men jag tyckte nog att det var lite väl i tuffaste laget som det var nu. Inte alls samma portvinsmognad som föregångaren. Ska nog köpa några flaskor och gömma unndan några år.

Gjorde förresten världens godaste marinad till oxfilén. Whiskeymarinad. Hämtad från Allt om mats senaste kokbok. Given favoritmarinad till sommmarens grill. Bidrar gärna med receptet om någon vill ha det, annars kan jag rekommendera kokboken! (är jour även nu så jag kan inte delge det just nu ;)

2 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Grattis unge man, skulle du kanske kunna delge marinaden. Alltid bra att utöka repertoaren.

Annars låter jour som ett slit men någon nytta gör det alltid..

//David

Vård o Vin sa...

Tackar!

Jour är slitgöra, men man lär sig mycket när man är tvungen att ta egna beslut och inte har någon att rådfråga...Sen tjänar man in komp också och det är nog det bästa av allt :)

Whiskeymarinad:
4 vitlöksklyftor
3 msk soja
1½ msk ljus sirap
1½ msk balsamvinäger
2 tsk mald ingefära
1 msk tomatpuré
1½ dl olivolja 5 msk whiskey (boubon enl receptet, gick bra med kanadensisk)

12 timmar skulle det visst stå, men 4 räckte bra (tror inte riktigt på att köttet tar upp mer smak bara för att det får ligga). Riktigt fin grillsmak!