onsdag 26 januari 2011

Sammanfattning av de senaste tio dagarnas inmundigande...

Lugn helg. Ordspråket "det som göms i snö kommer fram i tö" har sällan känns mer sant (bokstavligt talat) . Töväder i helgen och resterna av höstens fönsterrenvovering tittar fram i trädgården. Fågelkvitter har präglat morgnarna och det har känts som rena rama våren.

Vi försöker hålla kvar vintern genom att laga gryta, eller närmare bestämt boeuf bourguignon. Gryta med ursprung från Bourgogne alltså, men det har alltid känts som Pinot skulle vara ett rätt underligt sällskap... Nästa gång har jag lovar mig själv att prova. Nu blev det istället alltså ett av Doimaine de la Janasses budgetviner, 2007 Terre de Bussière. Har inte tidigare uppmärksammat detta vin, utan det var när Gabriel i Bristly Wine skickade nyhetsmail att ytterligare en sändning inkommit som jag fick nys om det. Rhônarna bloggade nyligen om det och jag tar helt enkelt och hänvisar till det inlägget. En härlig bärighet, men jag märkte inget av det gröna de nämner. Gott!...och även gästerna gav tummen upp.

Vi har även provat 2006 Gini Cal Foscarin recioto di Soave. Prissänkt från 149:- till 119:-, och det verkar finnas en hel del flaskor kvar. Koncentrerad äppeljuice blandat med citrusmarmelad och lite honung. Sött, men med en frisk syra. Hyggligt fylligt, men inte med npgon större komplexitet. Bra bruks Recioto di Soave , som missar de högre höjderna...

2007 Château La Tour de By, gammal bekantskap i ny årgång. Sannolikt en av Sveriges mest bloggade budget-Bordeaux:er. Färgen var förvånandsvärt blek. I munnen möts vi (lite oväntat) mest av en rejäl dos kaffe, ackompanjerat med lite choklad, ceder, svarta vinbär och paprika (inte grön sådan). Systembolaget har angivit en "nia" i fyllighet och det håller jag väl inte riktigt med om. Tyckte snarast att det var lite tunnt i mellanregistret. Hygglig längd, med lätt sträva tanniner. 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot och 4% Cabernet Franc. Bra budget-Bordeaux, men inget jag gick igång så värst mycket på idag. Kan säkert utvecklas lite de närmaste åren, men ingen långliggare.

3 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Mycket vill ha mer, men hur smakade 09 av Les Launes ? :)

Har också smakat recioton och tyckte inte alls att den var speciellt inspirerade. Men det kan nog stämma som du säger att det funkar till vardags, har du smakat någon som är bättre??

//David

Vård o Vin sa...

Jag tog inga anteckningar på Les Launes, så efter nästan två veckor kände jag att det inte skulle vara schysst att skriva om den... Vill minnas att den var bra, men inte fantsktisk.

Håller nog med dig om Recioton. Att 1/3 fortfarande finns kvar i flaskan efter mer än en vecka talar eg sitt tydliga språk för en sugar-addict som jag. Tamellini's recioto fanns för något år sedan på systemet och fungerar fortfarande so referens för mig. Helt gudomlig, en av de bästa viner jag druckit. Finns hon en dansk leverantör vars namn jag glömt... (om du inte har vägarna förbi här dvs, har 2-3 kvar i källaren)

http://docwine.blogspot.com/2008/09/2004-tamellini-vigna-margone-recioto-di.html

Svenssonsmakaren sa...

Haha, jo min recioto levde faktiskt kylskåpsliv i flera veckor. Fick till slut bli en smaksam såsförstärkare.

Oj, låter sannerligen smaskigt. Får väl se till att få vägarna förbi ;)