söndag 2 januari 2011

Nu blir det nog mest halvflaskor framöver...

Sitter som bäst och dräglar över vinbloggarnas nyårskrönikor och best of 2010-listor. Det är bara att konstatera att det för egen del var ett bedrövligt vin-år och att det kommer bli en lika bedrövlig vin-vår. Dags nämligen för kotte #3 i juli (antagligen snarare juni), så det blir till att pimpla halvflaskor, alternativt se till att ha mycket folk på besök på helgerna. Drack 2008 Brolio nyligen i jakten på hyggliga halvflaskor, men tyckte inte det nådde några större höjder. Lite rostat och lite körsbär, men ganska opersonligt. Sortimentet på vårt system är som sagt uselt vad gäller halvpavor, som om någon har bra tips på halvflaskor i beställningssortimentet så tas det tacksamt emot...

Det kalla vädret gör även avtryck nere i källaren. 4,9°C är det kallaste noteringen sedan inflyttningen sommaren -07. Kanske lite i kallaste laget, men det mest oroande är nog att temperaturen ibland skiftar upp till 4-5°C på ett par dygn. Min gamle vinmentor på Medborgarskolan sa att han en gång ringt upp Vin & Sprits chefkemist för att fråga om lägsta temp att lagra vin i och denne ska visst ha sagt att det var ok ner till 4°C. Farligt nära alltså.

Nyår bjöd inte heller på några direkt minnsvärda viner. Ombads vara resurs när det gällde vinval till knytkalaset vi var på, men fegade ur och hänvisade till systemets personal. Man ville nämligen ha tips på ett rött vin som skulle passa till någon av endera lax eller falafel. Valet föll på Duboeuf's Morgon efter systemets tips. Ingen personlig favorit. Vi bjöds dessutom på piroger med vitkålsfyllning istället (ingen personlig favorit det heller). Vi stod för huvudrätt och gjorde en en kräftartar upplagt på hembakt surdegsbröd, samt pilgrimsmusslor med gremolata, äppelsalsa på bädd av machésallad. Hade föreslagit Chablis, men det passade även fint med den Petit Chablis vi bjöds på.


PS. Ber om ursäkt till de av er som jag känner personligen och som får reda på graviditeten på detta sättet. Opersonligt, men kanske i tidens anda ;)

8 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Grattis till kotte #3 på G!

Lösningen: köp helflaskor och häll om dem på halvflaskor! De håller sig så länge du vill.

Oroa dig inte för temperaturen. Det händer inget särskilt om den faller neråt noll, förutom lite mer utfällning av färgämnen och eventuellt vinkristaller.
Aromutvecklingen bromsas förstås. Ett litet termostatstyrt eloljeelement kan användas för att stabilisera temperaturen.

God fortsättning!

Svenssonsmakaren sa...

Grattis, antar att du vet vad du ger dig in på ;)

Mina lärdomar är att det är mycket bättre valuta att öppna en helflaska och dela upp den på flera dagar. Men om du verkligen måste ha halvflaska så finns ju både Mont-Redon, Les Lunes Crozes och Vieux Lazaret men min favorit är ändå Musar på halva..

Lycka till med allt.. Hur jobbigt det än är så är det samtidigt helt underbart fast det behöver väl jag inte berätta. Du har ju också två..:)

ps. Annars är nog varken Figeac, Haut-Brion eller Las Chases fy skam. Ds

Fredrik sa...

Grattis!
För halvflaskor såg jag precis att Crozes-Hermitage Les Launes bytt till 2009 och att det åtminstone på helflaska verkade väldigt lovande. Känns isåfall som ett bra alternativa på halva.

Vård o Vin sa...

Tackar!!

@FV - Ni har säkert rätt ang temperaturen. Har också svårt att se varför just 4°C skulle vara någon slags brytpunkt. Så länge det inte är frysvarning. Får se till att öppna dörren till rummet där fjärrvärmepumpen står, så blir det lite varmare...

@David - Har ingen aning om vad jag ger mig in på...ett barn är inget barn, två barn en plåga. Vad är då tre? ;)

@Fredrik - Les Launes är inget dumt förslag. "Risken" är bara att det är -07 eller -08 man får när man beställer det.

Kanske bättre att göra som ni säger och köpa helflaskor och hälla över...

Phylloxera sa...

Fan vad kul!! Trodde inte att det var aktuellt med fler, men förhandlingsviljan kanske sviktade i stridens hetta...? ;)


Lycka till, och jag hoppas på snart återseende!

Ulrik sa...

Grattis!

För mig är skillnaden minimal få sambon inte dricker rött vin. Vin-pump och hälla över funkar bra.

Men efter april då #1 kommer ho oss lär väl jag inte orka dricka något alls.

/U

Vård o Vin sa...

:) Tack Ulrik!

Kanske får du pimpla vin bara för att se till att vara tillräckligt däckad för att kunna sova ;)

Skämt å sido så är det inte alltid dygnsrytmen infinner sig direkt, så då kanske det finns tillfälle för er att ta en sipp under småtimmarna...

Grattis själv förresten!!

MG sa...

Gratulerar till kommande nr.3. Har själv tre små änglamonster och kan efter mycken jakt på goda halvflaskor bara instämma i tipset att dela en helflaska i två halvor.

Vill dock tipsa om två varianter: Den ena att hälla över mycket försiktigt och ända upp för fortsatt lagring. Skruvkork och lagra stående.

Den andra att hälla över med ett rejält luftningsplask, alt. efter en stunds luftning om vinet tjänar på det. Ställes sedan undan på dricktempererad plats för hög beredskap och tillgänglighet - en "emergency bottle", luftad, tempererad och klar för insats.

Ibland infaller ju föräldravindrickningstillfället så oerhört plötsligt...