onsdag 4 juni 2008

9. 2006 Montmains Chablis Premier Cru


Spenderar sannolikt resten av veckan nere hos mina föräldrar i södra Skåne. Åkte ner igår och har idag spenderat eftermiddagen på stranden. Tyvärr blåste det rätt ordentlig frånlandsvind, så det blev till att hitta lite lä långt från vattnet. Är det förresten någon av er läsare som röker så, snälla, ta upp fimparna efter er på stranden, parker...ja överallt. Är det någonting jag tycker känns riktigt ofräscht, så är det att se ens ungar stoppa gamla fimpar i munnen.


Nog om det. Vi äter ikväll panerad färsk torsk med färskpotatis och riven pepparrot. Jag har tag med 2006 Chablis Premier Cru, för att äntligen få forstätta vår nedräkning av de 10 bästa vinerna enligt Allt om Mats lista på de 100 mest prisvärda. Vinet har en ljust halmgul färg med lite gröna nyanser. Doften är frisk och fruktig med mineralbetoning. Mineral slår även igenom i smaken. Vinet har på systembolagets sida en 11:a i fruktsyra, men riktigt så syrlig upplever jag den inte. Eftersmaken är relativt lång ,ed frisk syrlighet, utan att för den skulle bli överdriven vilket jag ibland tycker väldigt syrliga viner blir. Det är svårt att identifiera enskilda frukter, utom en lätt citrustouch.


Visst är det ett gott vin, men jag kan ännu en gång konstatera att det är rätt bortkastat att spendera dyra vita viner av det här slaget på mig. Jag har svårt att säga att detta är bättre än ett vin för halva summan. Möjligen är det också så att just det faktum att det är en Chablis Premier Cru höjer upp prislappen så mycket i föhållande till ett "no-name"-vin.

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Vad kul med en genomgång av tio-i-topp-listan från AoM; blir roligt att läsa vad du tycker. Men det där med att dyrare viner skulle vara bortkastade på dig är nog bara nys. Visst kan man alltid träna upp sig när det gäller att bedöma viner men du känner såklart utmärkt själv vad du gillar och istället är det kanske bara att konstatera att du inte tyckte 2006 Brocard Montmains var något extra. Det är många som tycker Brocard är överskattad. Hann ni lufta vinet något?

Vård o Vin sa...

Visst har du rätt gällande dyrare viner. Jag menar eg. mest att jag fortfarande inte har förstått (eller lärt mig uppskatta) vad det är i vita viner som folk är beredda att betala extra för...fast mina erfarenheter av finare vita är minst sagt begränsad.

För att ytterligare visa min okunnighet om vita viner...vinner de mycket på att luftas?

Frankofilen sa...

Bra unga vita viner vinner lika mycket på att luftas som röda tycker jag. Det är lätt att glömma bort det, och lite meckigt eftersom man inte vill att de skall bli för varma. Premier Cru-Chablis från 2006 är nog i yngsta laget att dricka nu egentligen. Jag tycker ofta frukten är rätt så blyg och sluten och man får mest känsla av mineralkaraktär. Prova gärna att lufta lite nästa gång. Ett par omhällningar mellan två tillbringare någon timme innan maten och sedan in i kylen igen kan räcka.

Vård o Vin sa...

Tack, då har man lärt sig nåt nytt idag också. Tyckte att just som du skriver att det var mest mineral och ingen vidare frukt i Chablis:n.

Låter som min Aerator skulle komma väl tillpass :)