fredag 19 september 2008

Framtidens specialistläkare

Lovade ju ett inlägg om kongressen Framtidens specialistläkare som hölls i Malmö 10-12 september. Vi har inte direkt varit bortskämda med externa utbildningar på vår AT, så det var en lika oväntad som trevlig överraskning att vi skulle få åka ändå till Malmö för en utbildning som i första hand vänder sig till ST-läkare och studierektorer.

Tänkte inte skriva några långa stycken om föredragen, men det var genereltt hög nivå på de jag var på. Ett föredrag som hette "Röntga rätt och lagom" fick mig att inse att jag nog faktiskt ska bli radiolog (dvs röntgenläkare). En specialitet med större framtidsutsikter och potential tror jag inte finns inom medicinen idag. Allt fler undersökningar, diagnostiska ingrepp och även behandlingar kommer kunna ske med hjälp av olika radiologiska tekniker...

Det föredraget som dock var allra mest fascinerande var ett som hölls av Anna Bågenholm och Torvind Naesheim. Anna är svensk, men båda är verksamma som läkare i norra Norge. Föredraget började med ett klipp från den amerikanska TV-serien CSI som syftade på det Anna råkade ut för i maj 1999. Anna och Torvind var nämligen ute och åkte skidor i norra Norge i maj. För att ta sig ner var de tvugna att åka en bit på en frusen fors. Det ville sig inte bättre än att Anna ramlade och gled emd huvudet före ner i en isvak. Torvind och ytterligare en vän försökte förgäves få upp Anna. Under en halvtimme kunde de bara se på hur Anna, som hade hamnat i luftficka, sprattlande försökte komma loss. Totalt var hon under det nästan nollgradig vattnet i en timme och 20 minuter. När hon väl kom till sjukhus så uppmättes kroppstemperaturen till ofattbara 13,7°C! Eftersom man inte får dödförklara någon med så låg kroppstempertur (och Anna dessutom var någon som läkarna kände) satte man igång med återupplivningsförsök enligt konstens alla regler. Vilka till slut lyckades och efter nästan tre timmars hjärtstopp fick man igång hjärtat! Initialt var hon svårt påverkad och var de två första månaderna lam från nacken och ner. Efter lång rehabilitering återstår idag endast lätt nedsatt finmotorik i händerna!! Efter att ha överlevt en overkligt låg kroppstemperatur och ett hjärtstopp i tre timmar undrar man ju om man inte blir religiös på kuppen. Tyvärr fanns inte tid för frågor, men det var en verkligt fascinerande historia...och vi fick möjligheten att höra den bara för att en sån snabb nedkylning sänker syrebehovet till ett minimum och gör att man kan klara sig långa stunder utan fungerande cirkulation.

4 kommentarer:

M. sa...

Inom vilken vård arbetar du?

Vård o Vin sa...

Om du undrar var jag jobbar så vill jag inte gärna berätta det eftersom jag ibland skriver om riktiga patientfall och det i så fall finns en risk att någon känner igen sig...

Jag jobbar som AT-läkare i en mallanstor stad söder om huvudstaden.

Anonym sa...

Hejsan
Vill bara säga att jag är ganska säker på att Anna inte blev religiös.
Min man är nämligen hennes kusin.
Anna besökte oss just innan jul med hennes bror.
Mvh Viktoria

Vård o Vin sa...

Ok, trevligt med lite inside-info!Förstår om man hade funderat på en högre makt efter allt hon gått igenom, men samtidigt skönt att höra att hon inte blev religiös. Är inte så lagd åt det håleet själv ;)