lördag 23 augusti 2008

4. 2007 Château Coucheroy


Dags för pallplats då bland buteljerna. Plats nummer två är nämligen Barone Ricasolis BiB Formulae. Ett försök att översätta stavas "Slottet där kungen sov". Den som är observant märker att allt inte stämmer helt. I allt om mats lista är det årgång 2006 som avses, men den var tyvärr slutsåld när jag var nere på systemet. Så jag får hålla tillgodo med 2007:an. Vinet är gjort på 100% Sauvignon Blanc, där en del jäst på temperaturkontrollerade, rostfria ståltankar och en del på ekfat. Likadant gäller lagringen, en del på fat och en på ståltankar.


Allt om mats motivering den här gången: Snygg och balanserad med längd och bra innehåll. Slottet ligger i kärnan av Gravesdistriktet och hör till det gedigna Lurtonstallet. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning.


Vinet har en ljust gul färg med lätt dragning åt grönt. Doften är inbjudande med en dominans av nässlor och svarta vinbärsblad. Man finner även mineral och en liten antydan av aprikos. Vinet känns väldigt harmoniskt, då det också i munnen är bladigheten som dominerar med en bakgrund av mineral. Hade förväntat mig en ordentlig syra då jag såg att systemets klocka visade en tia på fruktsyran, men vinet är inte översyrligt, utan precis tillräckligt för att ge en lagom friskhet. Välbalanserat. Eftersmaken är lång och till skillnad från de senaste vinerna vi druckit så är det inte syran som dominerar eftersmaken utan istället nässlor.


Är det då ett bra slott som kungen valde att sova på? Ja, det måste man säga. Det här var en riktigt trevlig bekanskap, som passade perfekt till fisk. Inte något jättekomplext vin, men gott. Vi njöt det till lax med citronaioli, harricots verts och smörstekta potatisskivor.
PS. Dagen efter tycker jag att de svarta vinbärsbladen blivit lite mer dominanta, samtidigt som det smugit sig in en lite fetare, nötig doft...

Inga kommentarer: