lördag 9 augusti 2008

5. 2004 Pio Cesare Langhe Nebbiolo
Håller som bäst på att "vila mig i form". Första arbetsveckan på 7 mån förlöpte smärtfritt. Kände mig till och med ordentligt understimulerad som epikrisslav på avdelningen. Kommande vecka blir tuff med nattjour söndag samt ytterligare två kvällar och därefter dagjour på söndagen. Drar väl i och för sig in en dryg veckas komp på det, så inget ont som inte för något gott med sig. Hoppas det är riktigt lugnt, så kanske man till och med kan kolla lite på OS. Det är förresten lite roligt hur stora mästerskap, typ OS och fotbolls-VM, på verkar flödet på akuten. När jag vikarierade på kirurgen på ett mindre sjukhus lite längre ut sommaren 2005, så var det inte en själ där när Kajsa Bergqvist hoppade final. Helt öde. Lite underligt hur man inte tycks vara mer sjuk än att man kan kolla lite på TV innan man söker akut...


Dagens vinskörd då? Jo, vi närmar oss så smått pallplats och det här vinet knep femteplats med motiveringen: Stilfull, väl ihopskruvad med stadiga tanniner, fin frukt och syra. Nebbiolodruvan behöver lång mognadstid för att visa sin bästa sida. Den trivs utmärkt i Piemontes klimat, men ingen annan stans.


Det här är sannolikt ett av Vinsveriges mest bloggade viner, omdömen finns från Frankofilen, Finare Vinare och Drucket.


Det är nästan alltid trevligt att dricka Nebbiolo eftersom de så snabbt drar sig mt tegel. Så även i det är fallet, med en brun nyans. Vi stoppar näsan i glaset och finner, efter en drygt timmes uftning, en stor och komplex doft med körsbärsplommon, blandade kryddor, viol, vanilj, ceder och kola. Munkänslan är relativt sträv och medelfyllig med kryddighet och en bra dos syra. Eftersmaken är oväntat lång och precis när det sväljs ner kommer en ordentlig touch ceder för att sedan bäras upp av syran.
Det här vinet är riktigt trevligt. Om mitt minne inte sviker mig, klart mer inbjudande än Fontanafreddas dito. Alltid kul att skapa sig en egen uppfattning och sedan kolla med "facit" (se länkar ovan) och visst är vi inne på samma spår. Har lite svårare att hitta grusvägarna ner till nötträden, men annars tycker jag det är rätt så lika omdömen. Får väl skylla på att deras omdömen snart är ett år gamla ;) Väl värd sig placering och med en frukt och tanniner som borgar för ytterligare lagring. Köp! För det kommer jag göra...

6 kommentarer:

MMM sa...

Ett alldeles utmärkt vin! Vi provade den i en direkt jämförelse med Fontanafreddas för ett tag sen - och Pio Cesare frog helt klart det längsta strået (ej bloggat om).

När det gäller folks akutbesök fick jag mej en ordentlig tankeställare för någon månad sen när dottern hade över 40 graders feber och började bli okontaktbar. Vi åkte till jourvårdcentralen som var packad med folk (de har t.o.m ordningsvakter från securitas där!). I princip alla såg helt kärnfriska ut - minns speciellt en man som satt och köade för ett litet rött streck på kinden som han tydligen fått i en badmintonmatch. Inte konstigt att akutvården går på knäna...

Vård o Vin sa...

ja, det är sorligt. Framför allt på jourcentraler är det säkert över 60% som precis lika gärna hade kunnat vänta till dagen efter (oftast ännu längre) och istället gått till sin egen vårdcentral. 40 grader och okontakbarthet låter däremot som ett fall för "riktiga" akuten. Men de kanske remitterade viader er?

Vet inte om man ska hoppas på medaljer och världsrekord i natt, för då kommer väl säkert akuten fyllas med infarkter ;)

Funderade också på en sådan duell, med Fontanafredda och Pio Cesare. Hade varit kul att ta med ytterligare ett vin... förslag?

MMM sa...

Det var dubbelsidig öroninflammation - så hon fick penicillin omgående. Pencillin är helt magiskt - hon var uppe och lekte två timmar senare :). Iofs nästan omöjligt att ge frivilligt.

Den som kommer på ett smakneutralt Kåvepenin bör få Nobelpriset ögonaböj.

Vård o Vin sa...

:) ja, legenden säger att det en gång fanns nåt antibiotikum som stolpiller... men det är uppenbarligen utrotat nu.

Annars är det rätt kul med barn som kan ha 39 grader och ändå vara uppe och stoja i princip som vanligt. Själv är man ju världens mest ynkliga människa i sådana lägen.

Frankofilen sa...

Hehe, så jäkla länge sedan är det inte det fanns Suppar Doktacillin på marknaden - det har ju till och med jag förskrivit någon gång. Hade väl lite halvknackigt upptag vad jag förstår, plus att det så klart är bredare än PcV och därför bör föranleda viss restriktivitet - även om jag inte direkt får blodtryckshöjning av Amoxicillin vid otit så antibiotikataliban jag är.

Kul med din nedräkning av topplistan. Verkar som du fått tag i en bra flaska. Det tycks finnas olika batchar. Tipset är att smaka en flaska först, och är den bra så köp fler från samma hylla och håll tummarna... Om du hittar nollfyror vill säga. Nollfemman har jag aldrig smakat.

Vård o Vin sa...

Ok, då får jag ta mig tillbaka till det bolaget och plocka några flaskor till där m.a.o. Lustigt att batcharna kan skilja sig så mkt, fast det är ju å andra sidan ett levande verk så det kanske inte är så konstigt.

Skönt att höra att det finns fler som är antibiotikatalibander ;)