fredag 25 april 2008

Vinturi Wine Aerator - 2005 Fontanafredda Langhe Nebbiolo


Så var det då äntligen dags att prova min Aerator!!

Aeratorn är konstruerad med Bernoullis princip i åtanke. Enligt Bernoulli så minskar en vätskas lateraltryck (sidotryck) när dess hastighet ökar. När man häller vätskan (dvs vinet) i Aeratorn, som är formad som en slags tratt, ökar dess hastighet och därmed minskar alltså lateraltrycket. Sänkningen i lateraltryck gör att det dras in luft genom två kanaler i Aeratorn. Tanken är alltså att denna extra luft ska lufta vinet och göra dekantern överflödig. Som gammal amanuens i klinisk fysiologi är man välbekant med Bernoullis princip. Det är utifrån denna man kan förklara att det piper i luftrören när man har astma. Luftrörens diameter är då minskad pga inflammation och sekret och när man ska pressa ut luft genom dessa, dvs höja luftens hastighet, sjunker lateraltrycket och luftrören stängs temporärt. När massvis små luftrör öppnas och stängs så piper det. Som kuriosa är det även med hjälp av Bernoullis princip som man kan förklara att en ballong ”fiser” när man släpper ut luft ur den. ;)

Wine aeratorn har en snygg design. Den är gjord i hårdplast och känns gedigen med bra tyngd. Med i paket medföljer även ett litet droppställ samt en "exklusiv" påse att förvara den i. Det tycks ännu inte finnas någon svensk återförsäljare. Jag har hittat en dansk firma som säljer den för 399 DKK. Leverantören i USA säljer den för 39.99 USD. Enligt Henrik Ungerth på amaronegiuiden.se blir det cirka det dubbla med skatt och tull om man beställer därifrån. Själv gjorde jag mitt första Ebay-köp och fick den för 30 USD. Med frakt gick det lös på ca 290 SEK. Paketet kom en vecka efter betalning och jag slapp tull. :)
Ok, jag köper teorin bakom, men funkar det i verkligheten?
Var och frågade på systembolaget vad de rekommenderade för vin om man vill känna skillnad på ett dekaterat vin och ett direkt från flaskan. De ringde kundtjänsten som rekommenderade 2005 Fontanafredda Langhe Nebbiolo. Köpte således in två flaskor och bjöd in våra grannar på den officiella provningen. När vinet från första flaskan luftats i 2½ timme så korkar vi upp den andra flaskan och häller upp i två glas, det ena kört genom aeratorn. När vinet hälls genom aeratorn hörs ett tydligt bubbligt sörplande och vinet i glaset är följdakligen nästan skummigt på ytan. Skillnaden mot det odekaterade vinet (glas 1) är högst påtaglig. Doften känns knuten och bjuder inte till särkilt mycket mer än en svag ekton. Det gör den däremot när det körts genom aeratorn (glas 2) och doftar då vanilj, körsbär, läder och lätt av hallon. Jämför man med det dekanterade glaset (glas 3) är skillnaden i princip obefintlig. Ingen i sällskap kan med handen på hjärtat känna någon skillnad. Inte heller smakmässigt är det någon påtaglig skillnad. Tyckte initialt att glas 3 var något rundare, men har svårt att bekräfta det vid en ytterligare sipp. Även smaken präglas framför allt av ektoner. En viss strävet finns kvar, men den är inte särskilt dominerande. Eftersmaken ligger kvar relativt länge. Inte heller vad gäller strävhet märks någon stärre skillnad.

Sammanfattningsvis måste jag säga att jag är oerhört positivt överraskad. Visst borde man göra en blindprovning för att inte påverkas av önskan om att ha gjort ett bra köp, men ingen i sällskapet kunde känna någon påtalig skillnad mellan glas 2 och 3, vare sig på doft eller smak. Aeratorn tycks göra sitt jobb. Visst är det charmigare att dekantera vient än att höra sörplandet från Aeratorn...men om man ska på pic-nic, öppnar en extra flaska eller bara är sent på det så fyller Aeratorn definitivt en funktion. Vinet då? Plats 10 på Allt om mats topplista och visst är det gott. Dricker det gärna igen, även om jag nog hellre provare en Barolo nästa gång ;)

1 kommentar:

Vård o Vin sa...

Tillägg:

Ska man vara mer korrekt så kanske man ska säga att det är Venturi-effekten det bygger på...och då blir ju namnet på vinluftaren genast lite mer fyndigt. :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Venturi_effect