lördag 19 april 2008

2005 Château Tanunda Grand Barossa Shiraz


19:e april och vi grillar redan för fjärde gången i (v)år! Trots två veckor med mer eller mindre lysande väder lovar vädergubbar ännu varmare och fortsatt soligt väder. Idag, precis som förra helgen, grillar vi kycklingfiléer marinerade i en blanding av bland annat timjan, honung och balsamvinäger. Vi har besök av H från Linköping och jag hade från början tänkt att vi skulle dricka en flaska Louis Jadot's Couvent des Jacobins som vi fick av H för drygt ett år sedan. Inser dock att det inte är nåt direkt grillvin och istället väljer vi en flaska Shiraz från Château Tanunda, Australien.

Vinet har inhandlats av mina föräldrar i Danmark för 60 DKK. De har redan hunnit dricka två flaskor och meddelat sin uppskattning...och vinet är riktigt trevligt. Doftar gott av röda bär, jordgubb och ekad vanilj. Vinet har lagrats 18 månader på franska fat. Smaken bjuder på röda bär, vanilj och shirazig pepprighet. Eftersmaken är oväntat lång och mjuk, lätt syrlig och med lätt sträva tanniner. Klart lyckat till grillen! Har ytterligare två flaskor och låter nog de ligga till sig minst ett år innan nästa flaska knäcks.

Ett fynd för priset måste nog sägas. Det är så otroligt trevligt med flaskor som ligger kvar i munnen mer än fem sekunder efter att man svalt. Det är sällan det är så med de lite billigare vinerna måste jag säga.

Annars är som sagt vädret lysande. Otroligt skönt att slippa kränga av och på overaller i tid och otid. Både jag och lillgrabben har fått lite färg i fejset. Livet som pappaledig är plötligt klart mer behagligt. Det ser även ut som ekonomin kommer vara mer fördelaktig framöver, så förhoppningsvis kan det bli några trevliga viner framöver. Närmast väntar nog testet av min Aerator.

Inga kommentarer: