fredag 15 augusti 2008

Paracetamol

Kan man äta hur mycket Alvedon, Panodil eller liknande som helst bara för att det är receptfritt? Naturligtvis inte. Paracetamol som är den aktiva substansen har ett väldigt snävt terapeutiskt fönster. Det vill säga skillnaden mellan mängden som krävs för att substansen ska ha önskad effekt och mängden som ger toxisk effekt är väldigt liten. Hade paracetamol kommit idag hade den sannolikt varit receptbelagd. Samtidigt är det ett av våra viktigaste läkemedel vid behandling av feber och utgör basen i princip all behandling av smärta. Att det inte är receptbelagt innebär alltså inte bara att det inte är ofarligt utan även att det är väldigt effektivt.

I natt hade jag en tjej runt 20-strecket som kom in efter att ha pratat med sjukvårdsupplysningen. Hon hade nämligen haft ont i magen och på drygt 12 timmar knaprat i sig 20 tabletter. Maxdos fördelat på ett dygn är 8 stycken. När hon förutom magen även började känna sig lite underlig tyckte hon att det vara dags att ringa sjukvårdsupplysningen...och förhoppninsvis räddade det samtalet hennes lever. Paracetamol är nömligen oerhört levertoxiskt. Vad gör man då? Jo, man ger dropp med höga doser av Acetylcystein som fungerar som antidot.

Bara att hålla tummarna för den stackars tjejen. Att läsa bipacksedeln kan vara viktigare än man tror, men det är lite väl häftigt att det eventuellt ska kosta en ens lever att lära sig den läxan...

PS. vill ni läsa vidare, så kolla här

Inga kommentarer: