måndag 12 maj 2008

1999 Vecchia Storia Barbaresco Riserva


Måste först berätta att jag tog säsongens första bad i lördags. 10 maj! Så tidigt har jag inte badat på många, många år. Om man inte räknar med dopp efter basubad och så. Det var faktiskt till och med riktigt varmt. Jag fick en waboba-boll av min mor för några veckor sedan och jag och pappa M stod och kastade i vattnet i säkert en halvtimme. Bollen är tillverkad i silikon eller något liknande, så den studsar på vattnet. Grymt kul, kan rekommederas! Det blev naturligtvis några "räddningar" med huvudet under vattnet. Det konstiga var att det inte ens kändes kallt. 18° var det minst. Danska motsvarigheten till SMHI, DMI, har visst statistik på när årets första dag över 25° infaller. Tidigast har jag för mig var 1956 då den inföll 14 april. Senast var 2004 då den inföll 30 juli.
Nu över till vinet. Känner att lite grill är ett måste idag, då det kan vara sista fina dagen på länge. M frågar om vi inte ska dricka lite vin till och det är lite för frestande för att tacka nej till. Inser att jag börjar få ont om viner för "immediate consumption". Gräver djupt i källare och hittar en flaska 1999 Vecchia Storia Barbaresco Riserva. Flaskan inhandlades i juli förra året på danska metro. Minns inte vad det kostade, men det var under 100 DKK. Drack en flaska rätt omgående då, men har tyvärr inga anteckningar. Minns bara en svag känsla av besvikelse. Vinet har, eftersom det får kallas riserva, lagrats 36 månader på ekfat och har tagit upp en del från faten. I glaset är vinet härligt rödbrunt med tegelnyans. Blir lite frustrerad då jag doftar på vinet. Har svårt att sätt någon etikett på dofterna...Tycker mig i alla fall känna doft av mörka bär med körsbär, läder, chark, ek/vanilj coh lätt rökighet. Hittar inte direkt några rosor eller tjära, vilket jag annars förstått ska vara typiskt för Nebbiolo. I munnen är vinet påtagligt strävt. Smakmässigt dominerar lätt bittra körsbär, men även lite chark och vanilj. Eftersmaken är lång med en pigg syrlighet.
Eftersom detta är det enda Barbaresco jag druckit är det svårt att jämföra. Tycker mig känna igen smaken av Nebbiolo från förra tillfället vi drack det. Vinet är gott, men absolut matkrävande. Har en flaska kvar och den sparar jag nog två år. Får se om det finns någon frukt kvar då...
PS. Återigen strul då man publicerar bilder. Den här gången verkar inte sidbrytningen funka ordentligt

4 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Hej, Kul blogg som jag hittat till först nu. Vill passa på och tacka för trevlig läsning och samtidigt tipsa dig om ett par bra vinhandlare på andra sidan sundet. För italienska viner i allmänhet och Piemontesiska i synnerhet är Carlo Merolli ett eldorado. Säljer via nätet och har sitt lager strax norr om Köpenhamn. Riktigt bra priser dessutom. Philipson Wine i Kokkedal är också ett utmärkt ställe att handla på. Köper man hela lådor är det ofta bra mycket billigare än på SB. Här kan man bl a köpa lillebror till Ch. Pesquies Quintessence för 60 DKK.
Jag har nu lärt mig att undvika snabbköpens tillbud på Barbaresco o Barolo. De är sällan särskilt kul.

Vård o Vin sa...

Trevligt att du hittat hit. Hittade dig för någon månad sedan, så jag får återgällda tacket :)

Ska absolut utforska grannlandet grundligare framöver. Just nu tillåter tyvärr varken plånbok eller barnsituation några längre utflykter...men snart. :) Tillbuden är sällan så lockande som de kan låta. Hittade Fonatanafreddas standard-barolo ('99, '01)för 125DKK, vilket jag dock tyckte var ett ok pris.

Ingvar Johansson sa...

Fontanafredda, det är Kvickly om jag inte missminner mig. Låter som ett bra pris och Fontanafredda har ju skärpt till sig efter några mörka år Jag handlar gärna på Superbest när jag åker över. Jag glömde också bort att framhålla Simon Unna. Inget jätteutbud men många riktigt bra viner. Vi kanske kan slå oss ihop på en inköpsrunda och dela några lådor vid tillfälle.

Vård o Vin sa...

Fontanafredda var SuperBrugsen...hoppas få tillfälle att njuta 99:an snart, borde vara drickfärdig tycker jag...

Gemensam shoppingrunda låter inte alls dumt! Blev grymt sugen på Ch. Pesquies andravin efter ditt tips. Vi får se om det blir tillfälle till shopping (inte nu dock, vi har 700:- på vårt gemensamma konto, så vinshopping skulle nog innebära separation ;)