lördag 24 maj 2008

2004 Pantheon Ripasso Superiore

Solskenet bara fortsätter och fortsätter. När M åkt till grannsjukhuset för att jobba (ja, strejken fosrtsätter) passar jag och barnen på att hälsa på Hamlet på Kronborgs slott i Helsingör tillsammans med Handkrämsmannen med familj. De är vänliga nog att stå för lunch, när undertecknad stressat så mycket att jag förundras över att jag fick med båda ungarna. Ibland skäms jag över vilket humör man (jag) blir på när stressen kommer krypande och barnen inte vill klä på sig, borsta tänderna etc. Pick-nick vid havet, trevligt sällskap och fin slott räckte för att göra vår dag. Nu ska jag inte klaga på att jag inte har några pengar (igen), men med 56:- på kontot var utsikterna för vinköp inte särskilt bra. Speciellt inte som biljetten över kostade 55:-. Hittade dock lite danska sedlar och kunde köpa ovanstående flaska samt 2 flaskor från Vacqueyras.

Vi är bortbjudna och tar med oss Ripasson. Väl uppkorkad bjuder den på en spännande doft, speciellt jämfört med den australiensiska CS vi druckit innan (Lindeman's 2007). Har initialt svårt att identifiera vad jag hittar, förutom körsbär. Sen inser jag att det bjuds på en skiva leverpastej och även lite pepparkakor. Troligtvis är det nejlikor, men jag känner att mitt referensbibliotek inte riktigt räcker till för att vara säker. Vinet har i alla fall en klart annorlunda doft och känns därför spännande jämfört med de mainstreamflaskor det blivit på sistone. I munnen är vinet runt, med viss syra. En positiv överraskning för priset (som var typ 45 DKK).

Drack förresten en flaska 2006 Louis Bernard Côtes du Rhône för några dagar sedan...och detta är verkligen ett budgetvin med sina 25 DKK. Köpte 6 flaskor förra sommaren och tänkte ha lite som husvin. När jag korkade upp första flaskan bjöd det dock på sådan en strävhet och frisk syra att jag insåg att det skulle göra sig bättre i källaren ett tag till. När vi nu, nästan ett år sanare, korkar upp nästa flaska så är även det påtaligt strävt och syran är fortfarande riktigt frisk, utan att förstöra helhetsintrycket. Jag har nu 3 flaskor kvar och det ska bli kul att se hur det utvecklas. Håller frukten undan för tanniner och syra?

På måndag är det äntligen dags för lön. Förhoppningsvis blir det lite roliga inköp, för det har blivit så mycket budget på senaste tiden. Fick tips av Billigt Vin om att lillebror till Chateau Pesquiés Quintessence säljs i Danmark för 60 DKK och med lite tur kanske man kan få till en låda sådant. Kul förresten att bloggandet knyter lite nya kontakter :)

3 kommentarer:

Garry sa...

Vill bara skriva att din blogg är en av mina absoluta favoriter. Känner igen mig i frustationen med vinbudgeten som nybliven pappa och på väg mot större lägenhet. Jag har inte närheten till Danmark till hjälp men det blir en och annan flaska från finlandsbåtarna istället.

Vård o Vin sa...

Ja, visst är det frustrerande! Man vill så gärna bege sig till bolaget (eller grannlandet) men det funkar inte om man vill hålla husfriden intakt. ;)

Får passa på att gratta till större lgh, det underlättar betydligt om man har barn att ha ltie större ytor...

Vård o Vin sa...

Har kollat din blogg nu, som jag missat tidigare. Tackar för god läsning! Finns som bokmärke numera :)

Kul förresten att du provat 2004 Lynch Bages. Har 3 flaskor av 05:an i källaren och tänkte korka upp den första det här året...