Seven Springs ligger i Kapprovinsen, sydöst om Stellenbosch. Mikroklimatet, med sin närhet till Atlanten, ska visst vara speciellt och närmast likna det i Bourgogne. Producenten är ny och de första vinerna producerades bara förra året. Förutom sauvignon blanc, produceras även viner på chardonnay, pinot noir och syrah. Vinmakerska Riana van der Merwe föddes 1984, det vill säga är lika gammal (ung) som min yngsta syster. Sin låga ålder till trots har hon hunnit skaffa sig erfarenhet inte bara från hemlandet, utan även Californien och Rhônedalen. Själv har man knappt kollat på sin första MR-undersökning...
2011 Seven Springs sauvignon blanc (varuprov, 149 kr på systemet) är alltså blott den andra årgången av detta vin. Färgen är i det närmaste genomskinlig med enbart en lätt gulgrön nyans. Doften är stor och omisskännligt gjort på sauvignon blanc. Rejält med svarta vinbärsblad, men tack och lov inget kattpiss. Bakom detta döljer sig drag av grapefrukt, persika, päron och lite drag av gräs blandat med en mineralton . Även i munnen dominerar de svarta vinbärsbladen. Syran är hög med en härlig krispighet. Direkt i munnen tillkommer en kort, kort söt piggelinton som försvinner lika snabbt som det kom. Därefter känns vinet helt torrt (restsocker 3,9g/l för 2010). Grapefrukt, päron samt en lätt örtig ton. Syran är hög och uppfriskande. M tycker nästan att vinet känns lite spritsigt, men det håller jag inte med om. Svansen är helt torr med bra längd, hög syra och domineras av svarta vinbär.
Vinet säljs som det är nu enbart i 6-pack och jag förmodar att det är för att få lite lönsamhet i det hela med systembolagets gällande regler och tariffer för viner i beställningssortimentet. Tycker man att 6 x 149 kr är mycket för ett vin som man aldrig provat kan man istället prova Bizlings blandade låda för 900 kr, där vinet även ingår. Ska kolla upp om det är 2011:an som är den aktuella årgången. Hur som helst så var det här en riktigt trevlig bekantskap och även om vi inte är sådär vansinnigt bevandrade vad gäller sauvignon blanc så vågar jag påstå att det här på intet sätt hade fått skämmas för sig i systemets ordinarie sortiment. Bara att hoppas på att den hittar dit.
PS. Även Diderot verkar hålla med (årgång 2010)
PS II. 2011 är den aktuella årgången i blandlådan enligt leverantören.
PS III. Även efter fyra dagar i kylen är resterna av vinet riktigt gott. Förutom svarta vinbär finns även rejält med fläder. Fanns nog där från början också, men då lyckades jag inte plocka ut det.
Man får passa på när tillfälle bjuds. Snö!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar